Nattesvette kan være et symptom på sykdom

Nattesvette er ofte helt normalt og har naturlige årsaker. Men noen ganger kan uttalt nattesvette være et symptom på en alvorlig underliggende sykdom.

NATTESVETTE: Det er mange ulike årsaker som kan gi nattesvette. Foto: Stokkete / NTB
NATTESVETTE: Det er mange ulike årsaker som kan gi nattesvette. Foto: Stokkete / NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er nattesvette?

Nattesvette er, som navnet tilsier, svette på natten. Det å svette litt på natten er ikke unormalt. Svetting er kroppens måte å regulere kroppstemperaturen på. Ofte er det en helt naturlig forklaring til hvorfor man svette på natten, alt fra at det er for varmt på soverommet til at man har kommet i overgangsalderen. Men noen ganger kan uttalt nattesvette være et symptom på alvorlig underliggende sykdom, blant annet kreft.

LES OGSÅ: Dette er tidlig overgangsalder

Er nattesvette farlig?

Det å svette om natten er i seg selv ikke farlig. Svetting er kroppens måte å regulere kroppstemperaturen på, både på dagtid og natt. Det man er bekymret for når det kommer til nattesvette er årsaken som gir svetten. Kreft kan noen ganger gi diffuse eller få symptomer, og uttalt nattesvette kan være et kreftsymptom.

Det er helt normalt med litt svette på natten, og det er derfor viktig å skille mellom vanlig/lett nattesvette og uttalt nattesvette. Ved uttalt nattesvette svetter man så mye at man må skifte sengetøy og/eller dusje. Denne formen for nattesvette kan være et symptom på en alvorlig underliggende tilstand.

image: Hyperhidrose: Når svette blir problematisk

Hyperhidrose: Når svette blir problematisk

Årsaker til nattesvette

Det er mange årsaker som kan gi nattesvette, de vanligste årsakene er heldigvis ofte ufarlige. Noen av årsakene til svette på natten er:

 • For varmt på soverommet eller for varm dyne.
 • Noen personer svetter rett og slett mer enn andre, dette gjelder også om natten.
 • Hyperhidrose: Tilstand der man svetter mer enn normalt.
 • Feber: Når man får en infeksjon er feber en naturlig respons fra kroppen. Når feberen går ned er det vanlig at man svetter mye, da dette er kroppens måte å regulere kroppstemperaturen på.
 • Angstlidelser kan gi nattesvette.
 • Mareritt: Mange har, kanskje særlig i barnealder, opplevd kraftige mareritt og våknet opp kaldsvett. Kaldsvett er når man svetter selv om kroppen ikke er varm.
 • Søvnforstyrrelser, blant annet søvnapné kan gi nattesvette.
 • Rusmidler og alkohol: Både alkohol og en rekke rusmidler kan medføre nattesvette.
 • Matvarer og drikke: Også alkoholfrie drikker – slik som kaffe, og enkelte matvarer eksempelvis sterkt krydret mat, kan gi økt svette.
 • Hypertyreose og andre hormontilstander.
 • Autoimmune tilstander.
 • Diabetes: Hvis man får for lavt blodsukker kan man oppleve økt svettetendens. (1, 2)
image: Kirurgi mot overdreven svetting

Kirurgi mot overdreven svetting

Nattesvette og overgangsalderen

Noen av de første symptomene som kan oppstå i forbindelse med overgangsalderen er uregelmessige menstruasjoner. Men både hetetokter og svette, også på natten, er vanlige og plagsomme symptomer. Ved uttalte plager fra overgangsalderen er det mulig å behandle dette med østrogen. (1, 2)

LES MER OM: Østrogenbehandling: Fordeler og ulemper

Nattesvette og kreft

Nattesvette kan være et av mange symptomer på kreft. Ved krefttilstander kan det oppstå lokale symptomer som kommer av kreftsvulstens lokalisering, eksempelvis blod i urinen ved blærekreft. Eller symptomer fra at kreften har spredt seg, eksempelvis beinsmerter ved spredning til skjelettet.

Men det kan også oppstå symptomer som er mer generelle på kroppen. Et slikt symptomer nattesvette. Andre symptomer kan være vekttap, feber, redusert allmenntilstand, nedsatt matlyst og tretthet. Disse symptomene er ofte assosiert med lymfekreft, men er ikke spesifikk for denne gruppen kreft og kan oppstå ved mange ulike krefttilstander. (1, 2)

UTTALT NATTESVETTE: Ved uttalt nattesvette svetter man så mye at man må skifte sengetøy og/eller dusje. Denne formen for nattesvette kan være et symptom på en alvorlig underliggende tilstand. 
Foto: Viacheslav Nikolaenko / NTB
UTTALT NATTESVETTE: Ved uttalt nattesvette svetter man så mye at man må skifte sengetøy og/eller dusje. Denne formen for nattesvette kan være et symptom på en alvorlig underliggende tilstand. Foto: Viacheslav Nikolaenko / NTB Vis mer

Alvorlige infeksjoner

I tillegg til feber ved vanlige infeksjonstilstander, er det en rekke alvorlige infeksjoner som kan gi nattesvette. Disse tilstandene er heldigvis en uvanlig årsak til at man opplever nattesvette. Noen alvorlige infeksjonstilstandene som kan gi nattesvette er:

 • Malaria: Malaria smittes via myggstikk i en rekke tropiske land. Symptomene kommer i sykluser og man kan da opplever frostrier, feber, hodepine, oppkast og kvalme. Når feberen så faller kan mange oppleve påfølgende svetting.
 • Tuberkulose: Tuberkulose kan blant annet gi nattesvette som et av symptomene.
 • Hiv og AIDS: Kan gi nattesvette som ett av flere symptomer.
 • Endokarditt: Endokarditt er en infeksjon i hjerteposen, et av symptomene som kan oppstå er nattesvette. (1)

Nattesvette og medisiner

Det finnes en lang rekke med medisiner som kan gi økt svetting, også på natt, som en bivirkning. Noen av disse medisinene er:

 • Flere typer antidepressiver.
 • Hormon- og hormonblokkende preparater.
 • Febernedsettende medisiner, som for eksempel Paracet.
 • Insulin: Hvis man tar for mye insulin slik at man får for lavt blodsukker kan man oppleve økt svettetendens. (1, 2)

Når bør lege kontaktes?

Ved uttalt nattesvette over tid (3-4 uker), bør lege kontaktes. Ved andre alarmerende symptomer i tillegg til nattesvette er det viktig å oppsøke lege raskt.

image: Disse kreft­symptomene bør du ta på alvor

Disse kreft­symptomene bør du ta på alvor

Behandling

Behandlingen av nattesvette vil være rettet mot den utløsende tilstanden. Hvis nattesvetten kommer av at det er for varmt på rommet er det naturlig å holde en lavere temperatur for å bli kvitt nattesvetten. Hvis plagene kommer som et resultat av overgangsalderen er det muligheter for å få medisinsk behandling mot plagene. Ved nattesvette grunnet kreft retter behandlingen seg mot krefttilstanden.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

Revisjon 02.06.21 av Anneli Moholt, lege. Kilder: 1) Mayo Clinic, Night sweats 2) RELIS, Legemidler som årsak til nattesvette.

Revisjon 11.03.2020 av Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilder: 1) Mayoclinic: Night Sweat 22.02.2020 2) RELIS: Legemidler som forårsaker nattesvette 10.11.2011 3) NHS: Night sweats 10.03.2020 4) Eldre artikkel på Lommelegen, av Caissa Gjølberg, journalist, 2016

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål