Nattesvette kan være et symptom på sykdom

Nattesvette er som regel helt normalt. Men uttalt nattesvette kan også være tegn på sykdom.

NATTESVETTE: At du svetter når du sover kan ha helt naturlige forklaringer som at det rett og slett er for varmt på soverommet. Foto: NTB Scanpix
NATTESVETTE: At du svetter når du sover kan ha helt naturlige forklaringer som at det rett og slett er for varmt på soverommet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

– Alle kan våkne av at de er litt klamme. Man må ikke tro man er syk selv om man har svettet litt under dyna. Dette er noe alle opplever innimellom, sier allmennlege Thea Steinert.

– Men hvis du har opplevd dette over lengre tid, du svetter mye og har andre symptomer som er uforklarlige er det lurt å oppsøke lege, legger hun til. Legen vil spørre om en rekke tilleggssymptomer som sammen kan forklare årsaken. Det vil bli foretatt kroppslig undersøkelse, og ofte tas blodprøver for å bekrefte eller avkrefte eventuell bakenforliggende sykdom.

Nattesvette kan være symptom på leukemi

Nattesvette kan være symptom på kreft

At du svetter når du sover kan ha helt naturlige forklaringer som at det rett og slett er for varmt på soverommet. Svette er kroppens måte å regulere kroppstemperaturen på.

LEGE: Allmennlege Thea Steinert. Foto: NTB Scanpix
LEGE: Allmennlege Thea Steinert. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Jeg spør stadig om pasienters nattesvette. Det er viktig informasjon fordi uttalt nattesvette er et B-symptom som kan komme av kreft, sier Steinert.

Kreft trenger ikke gi mye smerter eller andre plager, om det vokser langsomt eller er inne i et hulrom. Voldsom nattesvette kan være et symptom på kreft, utdyper hun.

Med voldsom nattesvette mener Steinert uttalt nattesvette som fører til at du må bytte sengetøy, noen ganger flere ganger per natt.

– Men dette symptomet kommer ikke alene. Det kommer gjerne sammen med symptomer som vektnedgang og utmattelse. Har du det slik er det grunn til å søke lege.

LES OGSÅ: Redd for kreft? Da bør du lese dette

Oppsøk lege hvis …

 • Du opplever stadig nattesvette som gjør at du våkner om nettene og blir bekymret
 • Du føler at du er kroppstemperaturen din er varmere enn normalt, hoster eller har diaré
 • Du har nattesvette og går ned i vekt uten at det skulle være noen grunn for det.
  (3)

Nattesvette – overgangsalder

En annen årsak til plagsom nattesvette kan være overgangsalder.

– De første tegnene på at overgangsalderen er i gang er at menstruasjonen blir uregelmessig, og at det kan gå to til tre måneder mellom hver mens, har Bjørn Gjelsvik, allmennlege og forsker ved Universitetet i Oslo tidligere uttalt til Lommelegen.

– Hetetokter og svette/nattsvette er de klart vanligste plagene under overgangsalderen. Om lag én av tre kvinner vil oppleve dette daglig eller nesten daglig i løpet av overgangsalderen, og typisk vil hyppigheten være størst i eller like etter det året menstruasjonen forsvinner, sier Gjelsvik.

– De kvinnene som er svært plaget med nattesvette og hetetokter kan få østrogenbehandling, sier Thea Steinert.

LES OGSÅ: Tidlig overgangsalder

Vanlige årsaker til nattesvette

Det kan være en rekke årsaker til nattesvette som ikke trenger å være av alvorlig art.

 • Du har det for varmt på soverommet, eller du har for varmt sengetøy.
 • Du kan ha en generell tendens til å svette mye på grunn av arv. Dette gjelder særlig de som er plaget med mye svetting i hendene og under beina.
 • Matvarer og drikke. Enkelte matvarer og drikke som koffein og alkohol kan øke svetteutskillelsen, det samme kan sterkt krydret mat.
 • Hyperhidrose er en tilstand der man svetter mer enn normalt. (3)
 • Angstlidelser kan gi nattesvette. (1, 3)
 • Feber. Infeksjoner kan gi feber. Det er ikke uvanlig å svette mye når feberen går ned og er i ferd med å slippe taket. Feberen er unormalt høy kroppstemperatur, og svettingen er kroppens måte å prøve å senke temperaturen på.
 • Medisiner. Antidepressiver, medisiner mot diabetes og medisiner som brukes ved kreft kan gi nattesvette. (1, 2)
 • Febernedsettende medisiner som paracetamol kan også øke svetteutskillelsen. (2)
 • Hormonforstyrrelser. For mye insulin gir lavt blodsukker. Dette forekommer først og fremst hos personer med diabetes, og da vanligvis etter inntak av medisiner eller insulin. (1, 2)
 • Kvinner i overgangsalderen. Er ofte plaget med varmetokter og økt svetting, noe som skyldes et fall i østrogennivået.
 • Søvnforstyrrelser kan gi økt svette, søvnapné er et eksempel. (1)
image: Hyperhidrose: Når svette blir problematisk

Hyperhidrose: Når svette blir problematisk

Mindre vanlige årsaker til nattesvette

Det kan også være underliggende sykdommer som gir nattesvette, men dette er mye mindre vanlig enn årsakene listet lenger opp.

 • Hypertyreose er en tilstand der man har for mye av stoffskiftehormonet tyroksin. Enten som følge av at kroppen produserer for mye, eller at dosen tyroksin du benytter mot lavt stoffskifte er for høy. Vanlige symptomer på for høyt stoffskifte er vekttap, hurtig og ofte ujevne hjerteslag/puls, nervøsitet, økt følsomhet for varme og økt svetting. (1, 2)
 • Rus eller alkohol kan gi nattesvette. Dette gjelder både ved misbruk av alkohol, morfin, kokain, cannabis og benzodiazepiner. (3)
 • Tuberkulose. En tilstand som er blitt vanligere her i Norge de siste årene som følge av økt innvandring fra områder hvor sykdommen er vanligere enn i Norge. Denne bakterieinfeksjonen forårsaker vanligvis hoste, lett feber og nattesvette.
 • Malaria. Dette er en infeksjon som nordmenn i likhet med andre kan få når vi er ute og reiser i malariabefengte land. Smitten spres gjennom myggstikk, og plagene gjennomgår ofte en syklus som varer i to til tre døgn. Syklusen består av oppstart med feber, frostrier, hodepine, oppkast og kvalme. Deretter faller kroppstemperaturen med påfølgende stor svetting. Så følger eventuelt en ny syklus.
 • Kreft. Blant voksne kan særlig lymfekreft og blodkreft (leukemi) gi uvanlige svettemønster, og særlig da nattesvette. (1)
 • Endokarditt er en infeksjon i den indre hjerteposen, som kan gi nattesvette som et av flere symptomer. (1)
 • HIV og aids er også sjeldne årsaker. (1)

Kilder:

Revisjon 11.03.2020 av Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilder: 1) Mayoclinic: Night Sweat 22.02.2020 2) RELIS: Legemidler som forårsaker nattesvette 10.11.2011 3) NHS: Night sweats 10.03.2020