Hva er forskjell på knutestruma og struma?

Det er forskjellige typer struma. Mange er ufarlige, men dette bør undersøkes.

STORT STRUMA: Kvinne med et stort, generelt struma. Foto: Karan Bunjean / Shutterstock / NTB
STORT STRUMA: Kvinne med et stort, generelt struma. Foto: Karan Bunjean / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er struma?

Skjoldbruskkjertelen – også kalt thyreoidea, er en liten hormonproduserende kjertel som er lokalisert på halsen. Struma betyr at skjoldbruskkjertelen generelt er forstørret.

Hva er knutestruma?

Knutestruma er en form for struma med knuter og kuler i skjoldbruskkjertelen. Det kalles også struma nodosa. Man kan enten kjenne knutene utenpå halsen, eller man avdekker kuler ved hjelp av en undersøkelse. Noen av knutene kan være cyster.

Forskjellen

Forskjellen på struma og knutestruma er altså at struma er en generell forstørret struma, hvor hele skjoldbruskkjertelen er forstørret, uten at formen er endret.

Knutestruma har tydelige knuter og kuler – noduler. Enten en kul eller flere.

Er struma farlig?

Årsaken til struma og knutestruma er ukjent, men både jodmangel og genetiske faktorer kan ha betydning.

Mange blir redd hvis man kjenner en forandring i skjoldbruskkjertelen, men det er ikke nødvendigvis en tilstand som er farlig. De fleste har ikke andre symptomer enn hevelse. (3)

Man kan ha et fysiologisk struma: Fysiologisk struma betyr at man har forstørret skjoldbruskkjertel uten at det er en medisinsk tilstand som gir dette.

Bare et mindretall strumaer er ondartet, det vil si tegn på kreft.

FORTØRRET KJERTEL: Struma betyr at skjoldbruskkjertelen har vokst. Illustrasjon: Artemida-psy / Shutterstock / NTB
FORTØRRET KJERTEL: Struma betyr at skjoldbruskkjertelen har vokst. Illustrasjon: Artemida-psy / Shutterstock / NTB Vis mer

En russisk studie fra 1997 undersøkte om knutestruma var en form for forstadium til kreft. Konklusjonen var at det var det ikke, og det er derfor ikke noe poeng i å operere bort knutestruma for å forebygge kreft. (4)

Noen ganger kan knutestruma og struma vokse så mye at det gir plager, da er det selvfølgelig viktig å finne ut hvordan dette kan behandles bet mulig, og operasjon kan være helt nødvendig.

Når bør man oppsøke lege?

Hvis du mener at din skjoldbruskkjertel har endret seg, vokst, eller har knuter bør du oppsøke din fastlege. Fastlegen kan undersøke halsen din, og vurdere om det er hevelse eller ikke, og sjekke med en blodprøve om skjoldbruskkjertelen produserer hormoner slik den skal.

Fastlegen kan på bakgrunn av undersøkelsene og opplysninger fra deg vurdere om du skal undersøkes mer av en legespesialist, som ofte vil være en endokrinolog eller indremedisiner.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer