Behandling med veksthormoner

Veksthormon brukes i behandling av hormonmangel og ved manglende lengdevekst hos barn. Behandlingen har begrenset evne til å forbedre idrettsprestasjoner og effekten er helt borte etter seks uker.

LEGEMIDDEL OG DOPING: Veksthormon brukes i behandling av hormonmangel eller ved manglende lengdevekst hos barn. Hormonet kan også misbrukes som doping, men har manglende langtidseffekt. Illustrasjonsfoto: NTB / Scanpix / Shutterstock.
LEGEMIDDEL OG DOPING: Veksthormon brukes i behandling av hormonmangel eller ved manglende lengdevekst hos barn. Hormonet kan også misbrukes som doping, men har manglende langtidseffekt. Illustrasjonsfoto: NTB / Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Veksthormon, også kalt somatotropin, er et hormon som produseres i hypofysen. Siden 80-tallet har hormonet vært tilgjengelig som legemiddel og brukes i behandling av blant annet spesifikk hormonmangel, manglende høydevekst, kronisk nyresykdom, Turners syndrom og Prader-Willi syndrom.

Les også: Forsinket pubertet

Kroppslig funksjon

Veksthormon produseres i hypofysens forlapp (adenohypofysen). Produksjonen er størst under pubertet og faller deretter med økende alder. Som svært mange andre hormoner styres frigjøringen av mange ulike faktorer der noen er stimulerende og andre hemmende. Hypothalamus produserer et eget veksthormonfrigjørende hormon. Høy konsentrasjon av veksthormon i blodbanen virker hemmende på ytterligere produksjon (et prinsipp kjent som «negativ tilbakekobling»). I tillegg stimuleres produksjonen av blant annet kjønnshormoner, søvn og trening.

Veksthormon har en generell stimulerende og oppbyggende (anabol) effekt på kroppens celler. Hormonet stimulerer lengdevekst hos barn, øker lagring av proteiner og stimulerer beinbygning.

For mye eller for lite veksthormon

Ulike sykdomsprosesser kan gi et unormalt nivå av veksthormon. Dette inkluderer blant annet genfeil eller sykdom i hypothalamus eller hypofysen. På grunn av hormonets betydning for lengdevekst og stimulerende effekt på beinbygging gir under- eller overproduksjon forskjellige symptomer hos henholdsvis barn og voksne.

Alvorlig medfødt mangel på veksthormon gir tidlig manglende vekst (barna følger ikke sin vekstkurve på kontroll), umodent skjelett, lavt blodsukker og forsinket kjønnsmodning. Der det kan påvises en klar hormonmangel og behandling startes tidlig har barna svært god effekt og oppnår normal høyde som voksne (beregnet basert på høyden til foreldrene).

Ved overproduksjon av veksthormon er den hyppigste årsaken en hormonproduserende svulst i hypofysen. En slik svulst reagerer ikke på de normale stimulerende og hemmende signalene for produksjon og produserer hormonet helt ukontrollert.

Oppstår slik sykdom før lukking av skjelettets vekstskiver i puberteten er resultatet såkalt gigantisme. Personene blir svært høye (2,1-2,7m) og med tilsvarende vekst av ekstremiteter. Hvis svulsten oppstår etter at økt lengdevekst ikke lenger er mulig er resultatet akromegali. Tilstanden gir risiko for diabetes, hjertesykdom og medfører vekst av indre organer, tunge, lepper, ører, nese og hender. Akromegali oppdages ofte fordi personen i løpet av noen år endrer utseende.

PÅVIRKER LENGDEVEKST: Veksthormon påvirker lengdevekst hos barn, men også vekst av muskler og indre organer. Ikke alle har like god effekt av behandling. Foto: NTB / Scanpix / Shutterstock.
PÅVIRKER LENGDEVEKST: Veksthormon påvirker lengdevekst hos barn, men også vekst av muskler og indre organer. Ikke alle har like god effekt av behandling. Foto: NTB / Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Behandling av manglende høydevekst

Veksthormon brukes også i behandling av manglende høydevekst hos barn uten kjent årsak. Disse barn har ingen klar underproduksjon av hormonet eller annen sykdom, men høyden er likevel under gjennomsnittet. Dette kan være forventet basert på foreldrenes høyde. Her er effekten av behandling lavere og det er faglig uenighet om hvor grensen for behandling bør gå. På en side kan barn hvor vekstkurven viser en voksenhøyde mye lavere enn gjennomsnittlig ha god psykososial-effekt av selv noen få ekstra centimeter i endelig høyde, men behandlingen er heller ikke uten bivirkninger. Det er også lite støtte i forskning for at lav høyde i seg selv gir en betydelig belastning for ellers friske barn.

I Norge tilbys behandling med veksthormon i enkelte tilfeller, der estimert voksenhøyde er under 160 cm for menn, eller 150 cm for kvinner.

Veksthormon som doping

Veksthormon er blitt misbrukt av idrettsutøvere i mange ulike idretter, men effekten er trolig begrenset sammenlignet med androgener (mannlige kjønnshormon som testosteron). Forskning har vist at bruk av veksthormon hos idrettsutøvere (2 mg per dag) ga redusert mengde kroppsfett, økte kroppens vannretensjon og ga økte resultater i en sprint-test (sykle en kort stund i maksimal hastighet på ergometersykkel).

Tilførsel av veksthormon ga imidlertid ingen økt styrke, kraft eller utholdenhet. Effekten forsvant helt 6 uker etter at injeksjonene var ferdig. Det er derfor lite trolig at bruk av veksthormon som barn kan gi langsiktige fordeler som idrettsutøver etter avsluttet behandling.

Det er lite trolig at bruk av veksthormon som barn kan gi langsiktige fordeler som idrettsutøver etter avsluttet behandling.

Les også: Bloddoping (EPO)

Bivirkninger av veksthormon

Som for andre legemidler øker risikoen for bivirkninger av veksthormon med økende dose. For barn med manglende produksjon av hormonet vil tilførsel, tilsvarende et naturlig nivå hos friske, gi få eller ingen bivirkninger. Også kontrollert behandling av kortvokste barn hvor nivå av veksthormon er i grenseland gir liten risiko for bivirkninger.

Ved bruk i doping tilføres ofte en mengde hormoner langt utover et naturlig, fysiologisk nivå. Langtidseffektene av forhøyet veksthormon hos voksne er som beskrevet ved akromegali.

Andre bivirkninger assosiert med slik doping inkluderer:

Lommelegens egen barnelege

Behandling med veksthormon ved manglende vekst hos barn kan iverksettes av barnelege. Ved spørsmål om slik behandling eller andre helsetilstander hos barn kan Lommelegens barnehelseansvarlig Johannes Rolin kontaktes. Rolin jobber på en barneavdeling og er i gang med fjerde året av barnelegespesialiseringen.

Les også legesvar om manglende vekst:

Kilder:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer