Addisons sykdom

Addisons sykdom er en sykdom med svikt i binyrebarken. Det er flere årsaker til at sykdommen oppstår.

SVIKT I BINYRENE: Ved Addisons sykdom blir binyrebarken blir angrepet av kroppens eget immunsystem. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
SVIKT I BINYRENE: Ved Addisons sykdom blir binyrebarken blir angrepet av kroppens eget immunsystem. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Primær svikt i binyrebarken vil si at selve binyrebarken fungerer dårlig. Tilstanden kalles Addisons sykdom. Den medisinsk betegnelsen er binyrebarksuffisiens.

Binyrene er to små kjertler som sitter på toppen av nyrene dine. Ved addison klarer de ikke å lage nok hormoner, blant annet kortisol, som vi kaller «stresshormonet» og som er helt nødvendig for å leve.

Les mer om binyrene:

Årsaker

Addisons sykdom er relativt sjelden.

Årsaken kan være at kroppens immunsystem begynner å lage antistoffer mot binyrebarken. Svikten kan også skyldes tuberkulose, blødning eller svulst i binyren (feokromocytom) eller manglende blodforsyning til binyren.

Sekundær svikt i binyrebarken vil si at hormonproduksjonen i binyrebarken avtar til tross for at binyrebarken selv er frisk. Årsaken kan være sykdom i ett av kontrollsentrene som regulerer binyrebarken (hypofysen og et senter i hjernen).

Årsaken kan også være langvarig behandling med stoffer som påvirker binyrebarken, for eksempel glukokortikoider. Glukokortikoidbehandling er den vanligste årsaken til binyrebarksvikt.

BINYREBARKEN: Det er binyrebarken som blir angrepet ved Addisons Sykdom. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
BINYREBARKEN: Det er binyrebarken som blir angrepet ved Addisons Sykdom. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Symptomer og tegn

Symptomene kommer gradvis. Kraftløshet, apati og depresjon, mangel på appetitt og vekttap er vanlig. Andre tegn er magesmerter, tap av menstruasjonen og mørke flekker og striper i munnslimhinnen, på hendene, i bøyefurer på bein og armer og i nye arr. Blodtrykket er lavt.

Behandling

Videre undersøkelser hos lege er nødvendig. Blodprøver kan påvise Addison, og flere undersøkelser som for eksempel CT og MR kan også brukes for å finne årsaken til Addisons.

Hvis man får påvist Addison er behandlingen å tilføre medisin som erstatter hormonene binyrene dine ikke klarer å lage nok av. glukokortikoider. Legene vil over tid følge med på og justere dosen, fordi mange situasjoner kan påvirke behovet for hormoner, for eksempel annen sykdom, operasjoner, graviditet og alvorlige skader.

Komplikasjoner

En fryktet komplikasjon ved ubehandlet Addison sykdom er Addisons krise.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer