Addisons sykdom

Addisons sykdom er en sykdom med svikt i binyrebarken.

SVIKT I BINYRENE: Ved Addisons sykdom blir binyrebarken blir angrepet av kroppens eget immunsystem. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
SVIKT I BINYRENE: Ved Addisons sykdom blir binyrebarken blir angrepet av kroppens eget immunsystem. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Primær svikt i binyrebarken vil si at selve binyrebarken fungerer dårlig. Tilstanden kalles Addisons sykdom. Medisinsk betegnelse: Binyrebarksuffisiens.

Les mer: Binyrene

Årsaker

Årsaken kan være at kroppens immunsystem begynner å lage antistoffer mot binyrebarken. Svikten kan også skyldes tuberkulose, blødning eller svulst i binyren eller manglende blodforsyning til binyren. Addisons sykdom er relativt sjelden.

Sekundær svikt i binyrebarken vil si at hormonproduksjonen i binyrebarken avtar til tross for at binyrebarken selv er frisk. Årsaken kan være sykdom i ett av kontrollsentrene som regulerer binyrebarken (hypofysen og et senter i hjernen). Årsaken kan også være langvarig behandling med stoffer som påvirker binyrebarken, for eksempel glukokortikoider. Glukokortikoidbehandling er den vanligste årsaken til binyrebarksvikt.

BINYREBARKEN: Det er binyrebarken som blir angrepet ved Addisons Sykdom. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
BINYREBARKEN: Det er binyrebarken som blir angrepet ved Addisons Sykdom. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Symptomer og tegn

Symptomene kommer gradvis. Kraftløshet, apati og depresjon, mangel på appetitt og vekttap er vanlig. Andre tegn er magesmerter, tap av menstruasjonen og mørke flekker og striper i munnslimhinnen, på hendene, i bøyefurer på bein og armer og i nye arr. Blodtrykket er lavt.

Behandling

Videre undersøkelser hos lege er nødvendig. Behandlingen består i tilførsel av glukokortikoider.

Komplikasjoner

En fryktet komplikasjon ved ubehandlet Addison sykdom er Addisons krise.

Oppdatering 11.06.18: Lagt inn bilder og lenker.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer