WPW-syndrom og flysertifikat

Spørsmål

hallo:-)
jeg er en frisk gutt på 28 år som vil bli helikopter pilot..vil ta utdannelsen i USA...har tatt lege sjekk her hjemme i norge...ekg påviste WPW(wolfe parkinson White)
FAA det amerikanske luftfarts verket har forlanget en holter test og en arbeids ekg...holter testen var helt fin og arbeids ekg var også fin bortsett fra att den også indikerte WPW men ingen høy puls... blod trykket er hele tiden normalt...jeg har aldri hatt noen høy puls...eller tatt noen medisin for dette...jeg trener regelmessig uten problemer og ser på meg selv som i relativt god form. Er det fortsatt håp for meg til å kunne bli pilot eller må jeg gi opp planene mine...finnest det noen form for behandling for WPW og kan en bli pilot etter denne behandlingen.
Hvis det finnest behandlings muligheter hvor kan en få di utført???
på forhand takk

Mann, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Her er svaret fra flylegen vår:

"Hei, jeg har gått igjennom litteraturen og funnet frem til følgende informasjon: Det å finne EKG-forandringer, som er karakteristiske for WPW-syndrom er ikke ensbetydende med å ha WPW-syndromet. Hos 1,6 av 1000 hvile-EKG-undersøkelser vil en finne slike forandringer (delta-bølge og kort PR-intervall), og funnet er hyppigere hos menn enn hos kvinner. Mange personer med slike EKG-funn vil aldri oppleve episoder med tachykardi-anfall (høyt puls), slik at EKG-funnet hos disse ikke er av praktisk/klinisk betydning. Av de som har et WPW-syndrom (EKG-forandringer og anfall med høy puls) vil noen kunne få alvorlige rytmeforstyrrelser (ventrikkelflimmer), som kan føre til plutselig død, men antagelig forekommer dette mindre hyppig enn tidligere antatt. WPW-syndromet kan også være assosiert med andre abnormiteter, som f.eks. hypertrofisk myopati og Ebstein's syndrom. I Norge er det nødvendig med en kardiologisk utredning hos en kardiolog eller på en kardiologisk avdeling, som er akseptert av Flymedisinsk Seksjon (FMI, tidligere Legenemnda for flygere i Oslo). En vil da bl.a. få utført en belastnings-EKG (AEKG), en 24-timers-EKG (Holtermonitorering) og en ekkokardiografi (ultralydundersøkelse av hjertet), og det er den kardiologiske vurderingen som avgjør om en kan bli godkjent som pilot eller ikke. Jeg kjenner desverre ikke de amerikanske bestemmelsene i detalj, men sannsynligvis er de relativt like de norske reglene. Undersøkelsene, som FAA krever, vil du kunne få utført i Norge. Jeg foreslår at du henvender deg til Flymedisinsk Seksjon (FMI på Blindern i Oslo) for å finne ut hvem du kan henvende deg til for å få utført videre undersøkelser. Der vil du også kunne få råd vedr. de amerikanske bestemmelsene. Når en har et WPW-syndrom, som forårsaker anfall med rask puls, kan dette opereres ved å fjerne den ekstraledningen, som forårsaker plagene. En slik operasjon utføres blant annet på Rikshospitalet etter grundig undersøkelse hos kardiolog. Hvis piloten blir symptomfri etter et slikt inngrep vil han/hun kunne gjenoppta flygingen etter en observasjonsperiode.
Avslutningsvis vil jeg understreke at det på nåværende stadium i utredningen av din situasjon, er det for tidlig å trekke noen konklusjon i den ene eller andre retningen. Håper dette gir svar på dine spørsmål. Lykke til.

Med vennlig hilsen

Dr. Andrea Berz"

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn