Ventrikulære Ekstrasystoler og Sexuell aktivitet

Spørsmål

Hei. Har over en lengre periode vært plaget av VES. Jeg har tidligere hatt VES som har kommet i hvile, men dette ga seg for et par år siden og har bare tidvis hatt et og annet (som jeg har kjent). Det som nå er problemet er at seksuell aktivitet nesten uten unntak trigger anfall av VES og de kan gjerne komme mange på rad, noe som gir et ubehag og en slags ømhet i brystet som kan vare i timer eller dager etterpå. Så snart man begynner å roe ned og la pulsen falle så forsvinner også VES-ene. Vanlig fysisk aktivitet utløser dem ikke, noe som er bekreftet ved arbeids-EKG, så jeg kan bare anta at det skyldes økt adrenalin. Jeg tok nylig en holter-test som bekreftet mistanken min og det ble registrert 13 VES og 1 SVES (og jeg er, gitt problemets natur, veldig sikker på når flesteparten av disse ble registrert selv om rapporten ikke sa noe om det). Hele problemstillingen blir glatt ignorert, og det virker ikke som om noen vektlegger det faktum at jeg kan fremprovosere det på denne måten, og spørsmål rundt det blir aldri besvart. Selv om dette gir ubehagelige symptomer har jeg aldri besvimt, men jeg kan kjenne at det "trykker" litt ekstra i hodet mens dette pågår. Mine spørsmål er: 1. Gitt at mistanken min om at det er adrenalinutløst er rett, er det harmløst selv om de kommer i et større antall? (vedvarende VES i en periode på inntil et minutt hvor opptil 3-4 kommer etterhverandre, så ett til to normalslag, så noen fler VES etc.) 2. Bør jeg alltid roe ned når VES-ene begynner eller kan jeg bare ignorere at de skjer? 3. Finnes det noe jeg kan gjøre for å redusere dette, utover å unngå situasjonen det oppstår? 4. Burde jeg kreve at dette følges opp videre, eller bør jeg slå meg til ro med at det skyldes adrenalin og er helt normalt?

Mann 39

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Du har over en lengre periode vært plaget med Ventrikulære Ekstrasystoler (VES). Fra tidligere bare å ha VES i hvile, har det nå kommet VES ved seksuell aktivitet. Vanlig fysisk aktivitet utløser ikke VES. Ved Holter test ble det registrert 13 VES og 1 SVES, og disse ble utløst mest sannsynlig ved seksuell aktivitet. VES er en vanlig rytmeforstyrrelse og kan oppstå ved enhver alder. Generelt sett er de mer vanlige om man har en hjertesykdom. De er for eksempel den mest vanlige hjerterytmeforstyrrelsen etter hjerteinfarkt, eller om man har et forstørrret hjerte. Men, de er også vanlige om man ikke har en hjertesykdom. Jeg antar at du er undersøkt hos kardiolog i forhold til om du har en hjertesykdom. Om du ikke er undersøkt med henblikk på dette, så bør man gjøre dette. (1)Det at du har noen VES som kommer etter hverandre ved Sex, er ikke farlig gitt at du har et normalt hjerte.  (2) Du kan ignorere at du får noen VES når du har sex. Det vil være en betydelig forringelsen av din livskvalitet om VES gjør at du ikke kan ha sex. (3) Du spør om det er noe du kan gjøre for å unngå at du får disse anfallene, men ved seksuell aktivitet, så er det nettopp aktiveringen av det autonome nervesystemet og frisetting av stresshormoner, som gjør at du får VES. Kaffe og Alkohol kan bidra til at du får utløst VES, og du kan forsøksvis prøve å redusere disse. På det siste spørsmålet ditt om videre oppfølging av deg, så vil jeg svare at det kan være en grunn til at du skal be om dette. Selv om VES ikke nødvendigvis er farlige, så er de veldig plagsomme. Om du ikke er hjerteutredet så bør du få foretatt en hjerteutredning for at du skal kunne slå deg til ro. Om du er hjerteutredet og har et friskt hjerte, så kan du slå deg til ro med at dette skyldes hormoner (blant annet adrenalin) og at VES er vanlig. Skulle du få en betydelig økning av VES, så bør du ta kontakt med lege for videre oppfølging. Det finnes behandlingsmuligheter, med blant annet Beta-blokkere for VES, men slik du beskriver, så har du få  men plagsomme VES og at behandling dermed ikke er indisert.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-