Venstre grenblokk

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 56 år. Jeg har fått konstatert venstre grenblokk. Og jeg har problemer med at jeg blir tungpustet ved den miste anstrengelse. Jeg trener ved å jogge/gå raskt, men jeg orker lite jogging da jeg er så tungpustet. Jeg får fort veldig høy puls når jeg trener, gjerne over 150, og da kjenner jeg i tillegg at jeg mister noe av følelsen i armer og lår. Vet ikke om dette har noen sammenheng. Jeg har vært plaget med tung pust over lengre tid, og jeg har fått sjekket ut at jeg ikke har astma. Og hjerte og lunger er sjekket, det var da det ble konstatert grenblokk. Men jeg synes det er så merkelig at uansett hvor mye jeg trener, så er jeg like tungpustet. Det har faktisk blitt verre i det siste. Jeg er eller aktiv og går og sykler en del, og også padler. Men pusten plager meg. Jeg er noe overvektig. Kan min tunge pust ha noe med min venstre grenblokk å gjøre?

Svar

Hei.
Du er en kvinne på 56 år, som har konstatert venstre grenblokk. Du blir tungpustet ved den miste anstrengelse. Du får fort veldig høy puls når du trener, gjerne over 150, i tillegg til at du at jeg mister noe av følelsen i armer og lår. Du har vært plaget med tung pust over lengre tid, og du har fått sjekket ut at du ikke har astma. Både hjerte og lunger er sjekket, det var da det ble konstatert grenblokk. Du spør om din tunge pust ha noe med ditt venstre grenblokk å gjøre.
Noen har et venstre grenblokk fra fødselen av, og noen har ikke symptomer på dette. Dette betyr at man kan ha venstre grenblokk i årevis uten å være klar over det. Derimot kan man også ha symptomer på et venstre grenblokk, som skyldes at nerveimpulsen aktiverer hjertemuskelen unormalt, og dermed gir endret kontraksjonsmønster i hjertet og forårsaker dårlig pumpeevne, som kan gi følelse av besvimelse og tung pust. Så tung pust kan være en følge av et venstre grenblokk.

Selv om et venstre grenblokk kan være normalt, så skal man alltid undersøke venstre grenblokk grundig. Du skriver ikke hva man har gjort når man har sjekket hjerte og lunger. Sykdom i Kransårene er en av årsakene til venstre grenblokk. For å utrede dette kan man først gjøre en arbeidsbelastning av hjertet ditt. Denne kan i noen tilfeller være falsk negativ. Det vil si at du har hjertesykdom selv om testen er negativ for kransåresykdom. Ved mistanke om dette kan man få utført en CT-undersøkelse av hjertet ditt. Ved denne undersøkelsen kan man eventuelt påvise kalk i kransårene dine. Dette danner grunnlaget for en eventuelt videre undersøkelse med kontrastundersøkelse av kransårene dine. Dette kalles på fagspråket "koronarangiografi". Dette er fortsatt gullstandarden for å påvise sykdom i kransårene.
En annen årsak til venstre grenblokk kan være en eller annen form for hjertemuskelsykdom, en såkalt kardiomyopati. For å avklare dette kan man gjøre en hjerteekkoundersøkelse av hjertet ditt og eventuelt en såkalt magnetrøntgenundersøkelse (MR) av hjertet ditt. Dersom du ikke er utredet grundig i forhold til dette, så bør du be om disse undersøkelsene.
Lykke til !