Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Urolig hjerte

Spørsmål

Er en kvinne på 43 år som stadig oftere - det vil si så godt som daglig - opplever urolig hjerte. Det er episoder med ekstraslag/veldig rask puls i noen sekunder før det roer seg igjen. Når disse anfallene kommer får jeg ofte følelsen av at pusten blir "forstyrret" og jeg får behov for å hoste. Jeg har prøvd å telle pulsen når disse anfallene kommer, og den er da over 200. Tidligere har dette kommet uavhengig av aktivitet, men i det siste har jeg registrert at det som oftest kommer mens jeg spiser, og når jeg trener (men dog noen ganger utenom dette også). Ellers har jeg registrert at jeg har forholdsvis lav puls (ligger på ca 60-65 i hvilepuls), har tenkt at dette er litt lavt, siden jeg ikke er særlig godt trent? Har også noe smerter i brystet. Dette er plassert litt til venstre for midten. Har også det siste 2 år vært plaget med lavt energinivå. Går med følelse av å "være fyllesyk" uten å ha drukket, hanglete, med verk i kroppen, tørre øyne og sår hals. Fastlegen har tatt blodprøver og jeg har også vært til røntgen av bryst og ultralyd uten at det er funnet noe (dette har vært i forbindelse med den generelle lave formen, ikke hjertet som sådan). En siste ting er at jeg også har vondt i halsen ved gjesping og svelging. Dette sitter på utsiden, på vestre side av strupen. Ingenting av dette er egentlig noe nytt - det bare eskalerer. Så spørsmålet er da om jeg bør ta en ny runde med fastlegen og få sjekket hjertet med EKG, eller dette noe som er normalt og som jeg bare må leve med? Jeg er ikke redd som sådan, det er heller veldig plagsomt.

Kvinne 43
Svar

Hei !

Du er en kvinne på 43 år, som opplever urolig hjerte, med en pulsfrekvens på over 200. Tidligere har dette kommet uavhengig av aktivitet, men du har i det siste registrert at dette kommer ved aktivitet som når du spiser eller trener. Du har forøvrig en hvilepuls mellom 60-65 slag i minuttet. Du får behov for å hoste når anfallene med rask hjerterytme kommer.

Det er viktig at du får registrert hva for rytme du har når pulsen din er rundt 200 slag i minuttet. Det at det kommer ved måltid og når du trener kan være uttrykk for at du provosererer denne arrytmien via det autonome nervesystemet, det vil si det nervesystemet vi ikke kontrollerer, men som påvirker hjerterytmen din. En hjerterytmemed hvilepuls på 60-65 slag i minuttet er normal. Smerter i brystkassen kan være muskulært. Du bør be din fastlege om å få utført et 24 timer EKG, såkalt Holter undersøkelse. Lavt energinivå kan skyldes endringer i stoffskifte, men jeg regner med at fastlegen din har tatt prøver på ditt stoffskifte. Jeg synes at du bør få undersøkt hjertet ditt.  Det du beskriver er ikke normalt. Det er normalt at man kan ha ekstraslag, og en varierende hjerterytme, men ikke daglig en hjertefrekvens på 200.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-