Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Urolig hjerte

Spørsmål

Konsultasjon på sykehus pga. urolig puls. Ingen brystsmerter eller tungpusten. Intet ubehag i brystet. Ikke sykdomsfølelse. Trener
jamt og trutt. (90 mil på ski sist vinter) Arbeids EKG - belastet til 130W (115% av forvenet). Innslag av korte VT-løp som er selvbegrensende. Grei pulsstigning til 135-140. BT maksimalt 220/105. Ingen patologiske ST-depresjoner. Ingen symtomer..
Diagnose: Atrioventrikulært blokk, første grad.
Jeg har bestandig hatt hvilepuls på ca. 50. I epikrisen står:" Da pasienten ligger med sinusbradykardi på omkring 50 i hvile, velges derfor Cordarone som antiarytmika som det primære behandlingsvalg" .
Cordarone har mange bivirkninger bl.a fotosensitivitet - jeg er mye utendørs- passer meg derfor dårlig.
Spørsmål: Kan jeg seponere Cordarone - og/eller gå over til et annet preparat? På forhånd takk for svar!

Svar

Hei !
Du er en sprek 84-årig mann, som har tilbakelagt 90 mil på ski sist vinter. Du har også hatt en konsultasjon på sykehus på grunn av urolig puls. Der fant man et negativt belastnings EKG (arbeids EKG), hvor du presterte 115% av forventet. Du hadde innslag av kort ventrikulær takyarytmi (VT), som var selvbegrensende. Normal puls og blodtrykksreaksjon. Du har ingen symptomer. Du ble satt på Cordarone som har, som du skriver, mange bivirkninger. Du ønsker å bytte Cordarone til et annet preparat på grunn av fotosensitivitet. På spørsmål om du kan seponere Cordarone, så er svaret mitt at det er mulig at du kan gjøre dette. Men, dette må du diskutere med den legen som satt deg på Cordarone. Om du har en normal venstre ventrikkel funksjon, eller for å si det annerledes, om hjertet ditt er helt friskt bortsett fra rytmeforstyrrelsen, og de VT man påviste var korte (som jeg tror de var), så er det usikkert om du har noen som helst gevinst ved å bli behandlet med Cordarone. Du kan da seponere Cordarone. Du har en langsom hjerterytme, og beta blokkere kan reduserehjertefrekvensen din for mye, men det er mulig at en liten dose beta-blokker kan være et alternativ til Cordarone. Beta blokkere nedsetter imidlertid arbeidskapasiteten din. Om du velger å endre på medisinene dine bør du gjøre det sammen med din fastlege, som har tilgang til alle journalnotater og som kan følge deg opp videre. Lykke til !