Uregelmessig hjerterytme,trening og hormoner

Spørsmål

Har i årevis slitt med ekstraslag. Fått påvist sves på ekg. Fått påvist Sves i en koblet serie på ekg. Det var 2 systoler etter hverandre. Ultralyd og stresstest uten funn. Dette er vel nå 4 år siden jeg ble sjekket. Hovedproblemet er ekstraslag i serier. Flere etter hverandre. Gjerne opptil 10 stk. Det siste året har jeg begynt å få en rotete puls der alt bare er ett sammenserium. Dette kan vare opptil ett minutt. Så slår det fint igjen og kan gjerne starte med enda ett minutt med uro. Eller komme tilbake til kvelden. Det kan kjennes ut som flere ekstraslag etter hverandre noen normale slag og så en ny bølge. Eller det kan være sekunder med bare ekstraslag. Denne varianten er ikke fanget på ekg. Det kan se slik ut xxXXXxxXXXXxxxXXXXXX (Liten x vanlig slag. Stor X ekstraslag) Kraftige sug i brystet når dette skjer. Jeg har etterhvert blitt ekspert på å kjenne hjertet. Jeg får totalt panikk av dette her. Kan bli svimmel, men det er på en angstmessig måte. Jeg tørr ikke å trene. Er livredd og klarer snart ikke mer. Varigheten på anfallene sier meg at det ikke er atrieflimmer? Hva mener du? Hva tenker du om trening? Og hva tenker du om trening dersom uroen i hjertet kommer når jeg trener? Min lege mener at alt dette er koblet til angsten jeg har og min krevende livssituasjon. Selv har jeg begynt å lure på om angst og stress virkelig kan gi så heftige symptomer? Jeg lurer også på om det er hormonelt? Stoffskiftet skal være normalt. Jeg sliter med mye kviser, fet hud. Ser at det blir en opphopning av hjerteuro når kvisene dukker opp og huden blir ekstremt fet. Kan det være noe i det? Og hvordan kan jeg isåfall bli kvitt det? Sexliv er utenkelig. Da tar hjertet helt av. Må ellers legge med at jeg tenker på hjertet 24/7 er totalt livredd og avstår fra all aktivitet på tross av at jeg vet hvor arlig det er for hjertet å avstå. Jeg var tidligere veldig aktiv. Jeg burer meg også inne i frykt for å falle om ute eller at jeg skal dø plutselig av dette.

Kvinne 42
Svar

Hei !

Du har i årevis slitt med ekstraslag, og du har fått påvist SVES i en koblet serie på EKG. Det er fire år siden du ble sjekket. Jeg beklager et noe sent svar, men jeg har også diskutert dine problemstillinger med spesialist i Idrettsmedisin og Arrytmolog. Innledningsvis vil jeg si at siden det er fire år siden du har fått utført stresstest og hjerteekko, så er det indikasjon for  gjenta disse undersøkelsene. Spesielt siden du angir at du  det siste året har fått en mer "rotete" puls. At du får panikk av å kjenne på hvordan hjertet ditt slår, vil også kunne  bidra til en forverring av situasjonen fordi du får frisatt hormoner/nevropeptider, og aktiverer nervesystemet ditt på en slik måte at dette igjen bidrar til økt forekomst av ekstraslag eller Arrytmi. Trening gir økt antall ekstraslag og kan også gi atrieflimmer ved spesielt hard trening. Siden du har betydelig med ekstraslag, så vil du få en økning av dette ved trening eller tilsvarende situasjoner, som for eksempel ved Sex. I forhold til hva som gir hva, så blir dette litt som diskusjonen om hva som kom først-høna eller egget. Kommer angsten først eller kommer hjerterytmeforstyrrelsen først ?  Det som er viktig er at du får en grundig utredning med stresstest, hjerteekko og trening under trygge forhold.  Rehabilitering klinikken ved LHL-Sykehuset Gardermoen har et slikt tilbud  som jeg kjenner til. Jeg tror ikke at det er en enkel livsstilsendring som skal til for at du skal få et bedre liv. Du behøver mer oppfølging under trygge forhold, som gjør at du får brutt den onde sirkelen du nå er i. På spørsmålet om det er atrieflimmer med korte frekevens, eller annen hjerterytmeforstyrrelse, så kan jeg ikke svare entydig på det ut fra kun en beskrivelse. Vi er avhengig av å ha et EKG for å kunne uttale oss om dette. Hormoner kan påvirke hjerterytmen. Stress i betydningen  at man har for mye å gjøre i forhold til den tiden man har til rådighet, eller psykiske krav som blir overveldende, så vil dette kunne gi økt utskillelse av stresshormoner, som igjen påvirker hjerterytmen. Du kan kanskje ha nytte av behandlingsmåter/livstilsendring med bruk av "Mindfulness" eller andre avslappningsmetoder.

Svaret mitt vil derfor være: Du bør utredes på nytt med Hjerteekko, EKG, og Stresstest (AEKG). Den vanskeligste delen er å sette inn tiltak for å redusere angsten din. Medikamentell behandling kan være aktuelt. Jeg ønsker deg lykke til !