uregelmessig hjerterytme

Spørsmål

Hei! Jeg har det siste året hatt episoder med uregelmessig puls. Ubehag i brystet etterfulgt av puls som hopper over et slag, noe jeg har forstått er ufarlige ekstraslag. Merker det best når jeg slapper av etter stress, ekstraslagene kan da være mange. Og det hender at pulsen blir vanskelig å telle pga at den "dirrer", for så og veksle mellom raskere og langsommere rytme. Dette kan pågå noen minutter, kjenner ikke annet ubehag som tung pust eller smerter. Har noen ganger følt meg tom i hodet, som om jeg er nær ved å besvime. Men det det varer bare noen sekunder. Jeg er ikke spesielt engstelig av natur og tenker egentlig at dette er ufarlig så lenge jeg ikke føler meg syk. Jeg har likevel nevnt dette for fastlegen, han sier det høres ut som episoder med ufarlig hjerteflimmer og ekstraslag. Blodtrykket var fint for ca et halvt år siden, 140/80. Puls ligger mellom 80-90 i hvile, den er ca 100 ved stress (også når pulsen er uregelmessig). Jeg er 95 kg og 170 høy, så bør gå ned en del kilo. Jeg forsøker nå og spise mer fornuftig og trene. Kan det være farlig å belaste hjertet med kondisjon/intervalltrening når jeg har slik puls? Bør jeg sjekke dette mer grundig? Jeg har tatt EKG for ett år siden da dette startet (eller da jeg ble oppmerksom på det), det var fint. Kan det være hensiktsmessig med EKG registrering over ett døgn, eller gjøres dette kun ved mer alvorlige symptomer?

Kvinne 41
Svar

Du har en hjerterytme med uregelmessig puls og du har vanskelig for å telle pulsen din fordi at den blir svak og uregelmessig. Du har noen ganger følt deg "tom" i hodet og holdt du  på å besvime. Du er 95 Kg og 170 høy. Blodtrykket ligger normalt rundt 140/80 mmHg og en hvilepuls rundt 80-90 slag/min.  Det du beskriver kan være atrieflimmer. Atrieflimmer kan gi hjerneslag som en følge av at det dannes blodpropper i hjertet. Du bør derfor undersøke dette videre. Dersom du har atrieflimmer som kommer og går (paroxysmal atrieflimmer), så skal du behandles med blodfortynnende. I dag benytter man såkalte NOAK (Nye perorale antikoagulasjonsmidler) som blodfortynnende ved atrieflimmer dersom man ikke har kontraindikasjoner mot dette. Det er også viktig at du får registrert hva for rytme du har når du har disse anfallene. Det er viktig at du får utredet dette hos en hjertespesialist.