Uregelmessig hjerterytme.

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente som sliter med mange helseplager, mye er mest sannsynlig psykosomatisk. Langvarig fatigue med forverring de siste par månedene, kvalme, svimmelhet, hodepine, smerter i muskler og ledd, kognitive vansker og generell sykdomsfølelse. Det er blitt tatt haugevis av blodprøver og MR av hodet uten patologiske funn.

Jeg har lenge hatt takykardi med opplevelse av uregelmessig hjerterytme, og jeg venter på en Holter-undersøkelse. Jeg har flere ganger oppsøkt legevakt de siste årene når jeg har fått skremmende anfall av høy puls og en følelse av mange ekstraslag, ofte samtidig med brystsmerter og svimmelhet. Når de først får tatt EKG så har symptomene mine gått bort og alt ser normalt ut (bortsett fra høy puls fordi jeg naturligvis er redd).

På onsdag startet jeg med Wellbutrin for depresjon, og etter det har jeg hatt puls på 115-150 i hvile, kraftig hjertebank og ekstraslag. Det ble mye verre på lørdag. Jeg ringte legevakten og de anbefalte meg å ikke ta noe mer Wellbutrin. Jeg tenkte at jeg da skulle klare å holde ut til effekten av medisinen var borte, men på lørdagskvelden fikk jeg veldig høy puls, høyere blodtrykk enn jeg noen gang har hatt (en del høyere på høyre arm), brystsmerter og uro. Når foreldrene mine kjente på pulsen min så var de enig i at det ikke kjentes bra ut, så jeg dro til legevakten. Der registrerte de grenseforhøyet blodtrykk, takykardi og sykepleieren sa at EKG viste atrieflimmer. De sendte meg vidre til akuttmottaket. Når jeg kom dit begynte alt å roe seg. De tok fine blodprøver og normalt EKG. Jeg spurte hva atrieflimmer skyldtes, og de sa at det var vanlig og ikke farlig. Legen skulle sende en henvisning til ultralyd av hjertet, men han mente det ville ta lang tid å få time siden jeg har så lav risiko. De sendte meg hjem tidlig på søndagsmorgenen. I epikrisen og på EKG fra akutten står det at jeg har høyre atrieforstørrelse.

Jeg fikk ingen info og skjønner veldig lite av det her. Er hjertet mitt friskt eller er noe galt?

Svar

Hei !
Takk for fyldige opplysninger. Du har det du sier er psykosomatiske helseplager, med blant annet rask puls og kvalme, svimmelhet, hodepine, smerter i muskler og ledd, kognitive vansker og generell sykdomsfølelse. Du har nylig vært innlagt ved sykehus. Du tok EKG på legevakt som viste atrieflimmer, men når du tok nytt EKG i akuttmottaket hadde hjertet roet seg og du hadde sinusrytme. Du ble fortalt at atrieflimmer ikke var farlig. Atrieflimmer er en viktig årsak til at man får hjerneslag. Derfor er atrieflimmer farlig. Du har lenge hatt episoder med uregelmessig og rask hjerterytme. Dette kan være anfall med atrieflimmer. Det EKG du legger ved saken, viser ikke atrieflimmer, men såkalt sinustakykardi, som er en normal rytme. Høyre atrieforstørrelse hos en 19- åring med atrieflimmer eller anfall med rytmeforstyrrelser bør undersøkes med ultralyd av hjertet, for å utelukke at det er noe galt. Rask hjerterytme forbindes med angst og angst kan alene forklare en slik rytme. På den annen side kan rask hjerterytme også gi angstfølelsen. Rask hjerterytme kan også skyldes for høyt stoffskifte (Hyperthyreose). Jeg er uenig i at man sier at du har lav risiko og at du dermed skal vente lenge på å få gjort en ultralydundersøkelse av hjertet ditt og en Holterregistrering. En slik undersøkelse vil gi deg mye informasjon. Om man finner normale forhold hos deg, så er jo det en svært viktig opplysning. Jeg synes derfor ut fra at du har vært innlagt for hjerterytmeforstyrrelser og også fått påvist forstørret høyre atrium, og atrieflimmer, må få denne undersøkelsen raskt utført. Har du gjentatt atrieflimmer uten å bli behandlet kan man i verste fall få hjerneslag.

Det er viktig at man utelukker fysisk sykdom før man uttaler at noe er psykosomatisk.