Uregelmessig hjerterytme og innsovning

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 32 år, som sliter med ekstrasystoler. Dette ble påvist sensommeren 2017 etter at jeg et par måneder hadde opplevd ekstra kraftige hjerteslag innimellom, spesielt i forbindelse med innsovning. Lege tok en EKG som han "ikke var fornøyd med", som han kalte det, og henviste meg videre til kardiolog. Jeg gjennomførte da en 24-timers EKG og deretter UL av hjertet. EKG viste 17 ekstrasystoler ila. døgnet og UL var helt fin. Jeg slo meg da til ro med at dette var greit, og jeg har hatt perioder uten plager i det hele tatt. Nå er jeg derimot begynt å bli bekymret igjen. Det er fortsatt stort sett ifm. innsovning jeg opplever ekstraslagene, men de er så hyppige og kraftige at jeg blir vekt av det akkurat i det jeg er i ferd med å fall i søvn. Jeg kan bli liggende i timevis og kjenne på det og oppleve ekstraslag så ofte som hvert 5.-10. normalslag. Dette fører til dårlig søvn, som igjen fører til økt plage - ond sirkel. Det skal også sies at jeg har et veldig tøft år bak meg med store endringer og høyt stressnivå ifm. skilsmisse, flytting og å bli alene med to små barn (3 og 6 år). Jeg vurderer nå å bestille ny time hos kardiolog for å få gjennomført ny 24-timers EKG og UL. Jeg tenker at det kan ikke være normalt å ha disse uttalte plagene med hjertet for en frisk, slank, ikke-røyker på 32 år og bekymrer meg for underliggende hjertesykdom som kan føre til plutselig død. Ønsker råd og veiledning om hvordan jeg skal håndtere dette videre og en vurdering om hvilket jeg bør ta en ny runde med tester og undersøkelser.

Kvinne

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Du er en 32-årig frisk kvinne med ekstrasystoler. Du er utredet for dette med 24-timers EKG og ultralyd av hjertet. Du har hatt lange perioder uten plager i det hele tatt, men har igjen fått plager ved innsovning. Du har hatt et svært tøft år bak deg med skilsmisse, flytting og aleneansvar for to små barn på 3 og 6 år. Du er som du selv sier en frisk, slank og ikke-røyker på 32 år. Ekstrasystoler er normalt og vanlig. Du har vært utredet for dette, og man har ikke funnet noen hjertesykdom. Det er derfor i seg selv ikke grunnlag for å gjøre ytterligere undersøkelser av deg. Det er normalt at man kan ha slike plager som du har i enkelte situasjoner av livet. Ekstraslag kan bli framprovosert av endringer i det autonome nervesystemet. Stress vil kunne gjøre at du får disse ekstrasystolene. Ved innsovning er man spesielt sårbar, fordi man ofte kan være spesielt oppmerksom på signaler fra kroppen sin. Man hører lyder og kjenner uregelmessigheter fra hjertet, man normalt ikke gjør når man er i daglig aktivitet. Slik du beskriver din situasjon er det åpenbart at du har kommet inn i en slik ond sirkel hvor du blir redd for hjertelidelse fordi at du kjenner et ekstraslag og dermed blir du enda mer stresset, som igjen gir deg flere ekstraslag som du kjenner. Du har mange forventninger til deg, og som du skriver så er frykten for en alvorlig hjertelidelse og at du skal dø plutselig, noe av det verste som skulle kunne hende for dine barn, som du har aleneansvaret for. 


Det du beskriver er en angst tilstand. Av og til kan det være nødvendig å foreta en ny hjerteundersøkelse for å bli overbevist om at det ikke er noe feil med hjertet ditt. Du har gjort dette for 1,5 år siden, og jeg tror ikke at en ny undersøkelse vil gi deg mer ro. Du har ikke fått påvist noen hjertelidelse for 1,5 år siden, og dette har ikke endret seg. De hjerteundersøkelsene som ville ha vært aktuelle for deg ville ha være 24.timers EKG, ArbeidsEKG (AEKG) og ultralyd av hjertet, men jeg finner ikke grunnlag for å anbefale deg at du skal ta disse på nytt. Du bør etablere en god kontakt med din fastlege, som kan hjelpe deg med dine bekymringer. Det finnes også avslapningsøvelser i form av "Mindfulness", som mange benytter seg av i en hektisk hverdag for å redusere stress og dermed følgene av stress. Det finnes mange ulike "Apper" som kan benyttes og Mindfulness er ingen komplisert eller merkelig metode.

 Grunnlaget  for en god nattesøvn blir gjerne gjort gjennom dagen, og det er viktig at du tenker igjennom om det er spesielle forhold som du kan endre på som gjør at du får en god hverdag. Bekymringer om kvelden har ofte en helt annen dimensjon enn de har i dagslys. Selv om du er alene med to barn, så er det viktig at du finner tid til deg selv, som gjør at du får en god trivsel. Dette kan være ulike former for fysisk trening, som gjør at du sover bedre om kvelden og samtidig gjør at merker at du tåler fysisk belastning. 

Det er ingen "quick-fix" for ditt problem, men dine symptomer er vanlige, og det er ikke uvanlig at unge og friske mennesker bekymrer seg over alvorlig sykdom i perioder med stress og livsendringer.

Har du spørsmål om HJERTE- OG KARSYKDOMMER?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Hans Thorbjørn Rydningen HJERTE- OG KARSYKDOMMER
Pris fra 259,-