Uregelmessig hjerteaksjon

Spørsmål

Hei, mann på 41 år som det siden sommeren har opplevd en del ubehag og fusk med hjertet. Det mest konkrete er at hjertet (flere ganger om dagen) får en slags skjelving eller gjør et "hopp" også stopper det opp og hopper over et slag, før det neste slaget blir tungt og hardt. Etter disse hendelsene blir jeg svimmel, litt kvalm og opplever svarte prikker foran øynene. Styrken i dette avhenger av hvor kraftig "anfallet" er. Jeg opplever også (særlig på kvelden) det jeg oppfatter som svak puls. Dette gjør meg også uvel med de samme symptomer. Pulsen er også ofte lav til meg å være ca 45. Jeg føler også tidvis i svak form. Jeg er i utgangspunktet ganske godt trent, men enkelte ganger føler jeg meg utslitt etter bare noen hundre meter med lett jogg. Det føles som om hjertet ikke jobber ordentlig. Jeg føler også mild grad av dyspne enkelte ganger. Fastlegen min sier at så lenge jeg ikke har ødemer er det ingenting å bekymre seg for. Men jeg opplever at fastlegen ikke tar det på alvor fordi jeg tilsynelatende ser frisk ut. Jeg blir også veldig lett svimmel. En kort biltur kan sette meg helt ut i mange minutter etterpå.

Mann
Svar

Hei !

Du er en mann på 41 år, som merker ekstraslag og tungpust. Du har av og til både en svak og langsomhjerterytme. Du kan bli utslitt etter noen hundre meter med lett jogging. Du blir lett svimmel. Det første du beskriver er at hjertet gjør et hopp og at det påfølgende hjerteslaget ditt kjennes "hardere" ut. Dette passer godt med beskrivelsen av et ekstraslag med en såkalt kompensatorisk pause. Det vil si at du etter et ekstraslag får en pause, hvor hjertet "henter seg inn" i en normal rytme igjen. Dette medfører at hjertet fylles med blod over en litt lengre tid, og dermed vil det pumpe ut et større blodvolum enn normalt. Dette vil du kjenne som et kraftig pulsslag. Dette er veldig vanlig og helt normalt.

Om det er slik at du har uregelmessig og svak puls, så kan dette være atrieflimmer. Mange kaller dette for "hjerteflimmer". Du beskriver også at du blir fort sliten og ikke føler at hjertet arbeider ordentlig. Dette kan jo være en normal variant at du ikke er i god form, men kan også være at du får en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelse. Det beste for deg ville ha vært om du ble henvist til en belastningstest og hjerteekko. Man kunne også måle oksygenopptaket ditt. På den måten ville man ha kunnet objektivisere de følelsene du har. Ødemer er ikke verken diagnostisk eller bidrar til å utelukke hjertesykdom der hjertesykdom er tilstede. Du angir ikke blodtrykket ditt. Blodtrykket ditt kan være lavt i utgangspunktet, og dermed kan du bli svimmel når du endrer leie fra liggende til sittende eller sittende til stående, siden man da kan få såkalt ortopstatisk hypotensjon (orto betyr rett). Jeg ønsker deg lykke til !