Sug i brystet og rask hjerterytme

Spørsmål

Får akutte anfall/ episoder som starter med et sug midt i brystet- varer ca to sekunder. Etterfulgt av plutselig rask puls (110 ca) og meget høyt blodtrykk (250/140) blir medtatt, svak, uvel, kaldsvetter, skjelvinger ,svimmel, polyuri og noen ganger mye avføring etterpå. Hørbare kraftige hjerteslag i venstre øre, av og til går d saktere og saktere - svinner hen. For så å dunke svært raskt igjen. Smerter i venstre arm/skulder. Har kommet på sykehus to ganger,de finner press (elevasjon) i st 4-6. Hva menes m det? Ekg har jo blitt tatt etter selve suget i brystet.Det begynte for to år siden. Får det sporadisk enda, noen ganger får eg kun selve suget uten etterfølgende plager. Dette skjer noe hyppigere i det siste. De to første gangene det skjedde er de kraftigste anfallene. Den ene gangen fikk eg sug i brystet - og en merkelig slags oppgulp i halsen som eg svelget feil- hostet mye- fikk ikke puste. Klarte ikke snakke! Eg trodde eg døde. Det kom en merkelig følelse av kalde stråler fra midt i brystet som gikk ut i begge armer, og etterpå strålte det ut i begge ben. Kald brusende følelse. Og de andre nevnte symptomer, hjertebank høy puls og blodtrykk etc. Suget vil eg forsøke å beskrive som om man drar pusten raskt og hardt inn( bare at d er kroppen selv som gjør dette) og som om hjertet stopper å slå i et par sekunder. For så å komme igang igjen, da kommer d kalde stråler/ smerter ut i armer/ben. Som om eg kan kjenne kaldt blod strømmer i årene. Dette kommer uten forvarsel- ikke angst- vet aldri når det inntreffer. Sterk dødsangst. Har vært til kardiolog, men grunnet eg ikke har hatt anfall akkurat når eg blir undersøkt, har de ikke funnet noe. Får også noen ganger sterke magesmerter/ luftsmerter som stråler til venstre skulder. Er redd og bekymret for at eg har fått en form for hjerterytme forstyrrelse som ikke de har klart å registrere enda.

Kvinne 42
Svar

Hei ! Du har episoder med rask puls, sug i brystet og varierende blodtrykk. Du har også stor urinproduksjon i samband med anfallene. Du har vært innlagt på sykehus og man har påvist løft i prekordialavledningene 4-6. Du har dødsangst i samband med disse anfallene. Du er redd for at du har en form for hjerterytmeforstyrrelse man ikke har klart å fange opp enda. 

Det du beskriver er forenelig med det vi kaller en form for supraventrikulær takykardi. Når forkamrene på hjertet trekker seg raskt sammen, får man utskilling av et hormon-Atrionatriuretisk Peptid- som virker på nyrene og gir økt urinproduksjon. Det er mest sannsynlig at du har en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelse, og man bør absolutt forsøke å få undersøkt hva for rytmeforstyrrelse du har. Du har også variabelt blodtrykk, og det er naturligvis slik at dette kan komme av angst for alvorlig sykdom, men man bør også utrede deg med henblikk på eventuell endokrin årsak til at du har både høyt blodtrykk og hjerterytmeforstyrrelse. En av disse er  feokromocytom som skiller ut adrenalin, og som kan gi både rytmeforstyrrelser og høytblodtrykk i tillegg til "flushing".  Imidlertid er dette svært sjeldent. Det finnes ulike utredninger for både hjerterytmeforstyrrelser, der man kan forsøke kontrollert å framprovosere den hjerterytmeforstyrrelsen du har. Alternativt at du har EKG registrering over flere døgn. Et løft i V4-6 kan være uttrykk for for lite blod til hjertemuskulaturen, men det kan også være uspesifikt og rytmebetinget.  Du beskriver at du har en liten mitralinsuffisiens, og det kan være fysiologisk uten at man skal legge vekt på dette. Jeg regner med at hjerteundersøkelsen forøvrig var normal.

Jeg synes det du beskriver fortjener en diagnose. Jeg vet ikke hva for undersøkelser man har tatt på deg, men du må utredes med hensyn på hjerterytmeforstyrrelse og årsaker til dette.