Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rask puls

Spørsmål

Hei Normal god helse og normal god fysisk form. Ikkje overvektig, ikkje høgt blodtrykk. Når eg var 30 fikk eg eit anfall med veldig høg puls under eit kafebesøk. Eg kom meg til legevakta på 15 min men anfallet var over iløpet av den tida. Ekg viste at alt var normalt. Legen meinte at dette var eit eingangstilfelle og at det ikkje var sikkert eg ville få det tilbake. Eg kunne fortsette fysisk aktivitet som før. Fikk eit nytt anfall når eg var 32. Eg hadde drokke ein del kaffe og eit glass øl på kvelden. Det var likt som første gang. Det kom plustelig med ekstrem høg puls i 15 min og var plutselig over. Ekg dagen etter var normalt og legen kom ikkje fram til nokon konklusjon. Det kunne vere på grunn av høgt inntak av kaffe. Sidan den gang har eg unngått kaffe og koffein. Fikk eit nytt anfall i går. Eg var ute å jobba med normalt hagearbeid. Anfallet var likt som før. Det var over før eg kom meg til legevakta etter 10 min. Ekg rett etterpå viste at alt var normalt. Fastlegen min lytta på hjerte og meinte det ikkje hadde noko for seg å måle blodtrykk. Det ville nokk vere høgt uansett ettersom at eg var litt prega av situasjonen. Han meinte at 3 slike anfall på 5 år var lite og ser ingen grunn til å foreta seg noko meir. Han meiner det er heilt ufarlig. Det er også vanskelig å konkludere ettersom vi ikkje har registrert anfalla på ekg. Eg hadde håpa at anfalla var trigga av koffein, men no hadde eg drokke minimalt med koffeinfri kaffe. Eg er redd eg ikkje får gjort noko med dette og ser for meg resten av livet med slike anfall. Eg er redd dei kjem til å komme oftare og til slutt kan vere livstruande. Har du ei forklaring på kva det er som skjer med hjertet? Kor vanlig er dette blant unge menn? Burde eg vore undersøkt meir? Er det noko eg kan gjere for å unngå anfalla? Kan eg forvente at dette kjem tilbake resten av livet? Eg har lest om Supraventrikulær takykardi. Kan dette vere det som plagar meg? Kan eg vere aktuell for ablasjon? På forhånd takk

Mann 35
Svar

Hurtig puls og supraventrikulær arrytmi er ikke uvanlig, men svært plagsomt. Du har hatt tre anfall i løpet av fem år.  De har vart relativt kort tid og vært selvbegrensende. Slike anfall kan blant annet bli utløst av stress, kaffe og alkohol. Jeg forstår at du er urolig for å få disse anfallene, og at du har helseangst. Helseangst kan utløse denne formen for hjerterytmeforstyrrelse. Bakgrunnen for dette er at du skiller ut stresshormoner (blant annet adrenalin) fra binyrene dine, og at  ditt autonome nervesystem kan virke i samme retning, og at du dermed kan få utløst en rask hjerterytme.  Forskjellen mellom angst og frykt, er at man ikke alltid vet at man har angst, men at man vet at man har frykt. Når man ikke forstår at man får en angstreaksjon, så vil slike hjerterytmeforstyrrelser virke ganske uforståelige. Det finnes enkelte syndromer, som kan gi rask hjerterytme, WPW. Du har gjort 24 timers EKG (Holter registrering) uten at man har påvist hjerterytmeforstyrrelsen. WPW vil karakteriseres av typiske EKG forandringer, så jeg antar at dette er utelukket hos deg. Jeg regner med at undersøkelsen er gjort hos en kardiolog.  Det er lite trolig at disse anfallene er livstruende. Slike anfall er relativt vanlige i samband med helseangst. Du er ikke et kasus for å få utført ablasjon.  Du gjør egentlig det du kan for å unngå disse anfallene med tanke på kaffe og alkohol.  Ofte går de over av seg selv. Det kan være indikasjon for å gjøre et hjerteekko og arbeidsekg for å se om man kan provosere fram den raske hjerterytmen din, men hensikten med undersøkelsen vil være å utelukke hjertesykdom hos deg siden du har helseangst. Noen kan oppleve at de blir beroliget av en slik undersøkelse og at man derved kan leve med at hjertet slår både uregelmessig og raskt, så lenge man vet at det ikke er farlig. Slike hjerterytmer er normalt ikke farlige, men svært plagsomme. Du angir mange årsaker som mentalt stress og mye tankekjør, og dette i seg selv vil være tilstrekkelig til å forklare at du får slike hjerterytmeforstyrrelser. Men, jeg er usikker på om du kan slå deg til ro med en slik forklaring. Jeg ønsker deg lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-