Pulsslag og helseangst

Spørsmål

Hei, Jeg hadde en periode for 9 år siden periodevise anfall på kveldstid med ekstraslag. Anfallet varte i ca 3 timer og forløp med ca 2-3 normale slag imellom. Jeg kontaktet lege og ble sendt til hjertespesialist som lyttet, tok ultralyd og 48-timers holterregistrering. Jeg ble erklært hjertefrisk og sendt hjem med beskjed om ikke å bekymre meg (2010). Jeg har siden midten av januar hatt lungebetennelse (crp 82, medisin Ery-max), bihulebetennelse og øyekatarr. Nå siste uken har jeg hatt veldig mange ekstraslag. De forløper seg som en merkelig følelse i halsen for så en pause og et hardt dunk. Jeg har også følt at de har kommet sammenkoblet på 2-4 og det har bekymret meg mye. Jeg var hos legevakt som ikke rakk å registrere noen og hos fastlegen som heller ikke fikk registrert noen selv om jeg hadde flere mens jeg hadde ledningene på. Han mener at selv om dette skulle være VES (ventrikulære ekstrasystoler) så er ikke dette farlig fordi jeg ikke har forlenget Q-T tid eller brå hjertedød hos nær familie. Disse ekstraslagene har også kommet i forbindelse med trening, men da merkbart mens jeg er forholdsvis i ro og ikke mens jeg løper. Fastlegen mener dette heller ikke er farlig. Jeg tok blodprøver, stoffskifte, elektrolytt, jern og en til. Jeg har ikke fått svar og antar de er normale. Fastlegen ville avvente vurdering av ny holter. Han mener disse ekstraslagene er ubehagelige, men ikke farlige og at jeg bare må stole på han om at det ikke er alvorlig. Jeg sliter litt med helseangst, men opplever at ekstraslagene skaper angsten og ikke omvendt. Jeg har det helt fint helt til ekstraslagene kommer. Jeg har heldigvis færre ekstraslag nå enn da jeg havnet på legevakt, men det kan fortsatt være dager med fryktelig mange og hele tiden. Bør jeg ta en ny ultralyd nå 9 år etter forrige? Er det sannsynlig at det har skjedd noe med hjertet siden da? Jeg ønsker en second opinion. Bruker ingen medisiner. Har brukt flutide nasal og vermox siste måneden.

Kvinne 35

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Du er en kvinne  på 35 år, som for 9 år siden hadde periodevise anfall på kveldstid med ekstraslag. Du ble grundig kardiologisk utredet, med blant annet hjerteekko og 48-timers Holter (registrering av hjerterytmen over 48 timer). Du ble erklært hjertefrisk. Du har siden midten av januar til nå hatt lungebetennelse. Du har den siste uken hatt flere ekstraslag. Du har tatt stoffskifteprøver som er normale. Fastlegen vil avvente ny Holter. Jeg tror det kan være en sammenheng mellom dine ekstraslag og din infeksjon i lungene. Spørsmålet er om du fortsatt har en infeksjon, eller om du har en irritasjonstilstand i lungene. Jeg er usikker på om den CRP du angir nå er aktuell CRP. I såfall kan det være grunnlag for antibiotikabytte om du har andre symptomer på lungebetennelse. Det kan også være grunnlag for å gjøre en røntgen av lungene (røntgen thorax). Når det gjelder spørsmålet om ny Holter undersøkelse eller ikke, så er jeg i utgangspunktet enig med din fastlege. På den annen side er det også slik at helseangst kan gi flere uregelmessige hjerteslag, og at en Holter-undersøkelse på den måten vil kunne virke beroligende. Jeg foreslår derfor at du snakker med din fastlege igjen om dette. Objektivt sett er det liten grunn til å foreta ny Holter-undersøkelse. Man kjenner gjerne disse ekstraslagene når man sitter i ro, fordi man da blir mer oppmerksom på hjerteslagene. Dette er ubehagelig, men ikke farlig. Det kan naturligvis være ekstraslagene som gir deg angsten, som igjen forsterker angsten. Mitt råd er at du diskuterer dette åpent med din fastlege, men jeg er enig i at det mest sannsynlig ikke er noe å bekymre seg for.

Har du spørsmål om HJERTE- OG KARSYKDOMMER?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Hans Thorbjørn Rydningen HJERTE- OG KARSYKDOMMER
Pris fra 259,-