image: Pulsen hopper over slag og hjertebank. Ekstrasystoler?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pulsen hopper over slag og hjertebank. Ekstrasystoler?

Spørsmål

Jeg har de 4-5 siste årene vært plaget av en del hjertebank. Dette har kommet og gått, egentlig veldig periodisk og noen ganger med lengre opphold, feks uker. Har i løpet av disse årene tatt både EKG og måling over et døgn uten at det ble registrert noe.

Høsten 2020 fikk jeg diagnosen fibromyalgi og fikk høre at hjertebank er noe som gjerne følger med. Slo meg greit til ro med det.

De siste fjorten dagene har jeg jeg imidlertid hatt hjertebank gjennomgående hver dag. Jeg har spesielt merket det når jeg har vært i ro, feks lagt meg om kvelden. Like utpreget om jeg ligger på rygg, venstre eller høyre side. Har ikke vært verken stresset eller hatt for eksempel angst. Tok pulsen og registrerte at når jeg opplevde hjertebank, hoppet pulsen over slag. Dette kunne jeg merke så mye som fem ganger i løpet av et minutt.

Jeg har nylig vært hos legen og der kunne de registrere disse ekstraslag ene på EKG . Hjerterytmen fikk jeg beskjed om var normal. Legen mente det ikke hadde noen hensikt med å foreta en døgnregistrering da dette ikke ville vise noe annet enn disse ekstraslagene. Ble tilbudt betablokker, men det takket jeg nei til foreløpig.

Skal tilbake om fjorten dager til kontroll for å se om jeg fortsatt har disse plagene. I skrivende stund har jeg altså gått med dette kontinuerlig i femten dager. Jeg opplever ikke å være redd eller engstelig, men synes det ubehagelig og lurer jo på hvorfor det er sånn.

Jeg har ingen i nær familie med noen form for alvorlige hjertesykdommer, men en bror som fikk brent av et eller annet (?) da han hadde puls i 270 under registrert fysisk aktivitet.

Jeg er 171 cm og veier 80 kg. Usikker på om hjertebanken trigges ved fysisk aktivitet, da jeg kun gjør fysio øvelser. Formen er ellers bra, og jeg har kunnet jobbe som vanlig. Opplever ikke smerter i brystet, bare at det er ubehagelig midt i brystet når jeg kjenner hjertebanken. Skal jeg bare slå meg til ro med at dette er noe ufarlig som bare vil være der?

Kvinne 45
Kvinne 45

Kvinne 45
Svar

Hei !

Du er en kvinne på 45 år, som de siste 4-5 årene har vært plaget av hjertebank. Disse har kommet og gått. Du har tatt EKG over et døgn uten at man har registrert noen hjerterytmeforstyrrelse. Du har merket en mer gjennomtrengende hjertebank de siste fjorten dagene. Du har registrert disse på EKG, og slik jeg leser det du skriver, så har du et såkalt "ekstraslag". Etter et ekstraslag er det en litt lengre pause før du får et kraftigere hjerteslag.

Hjerteslaget etter en pause kjennes kraftigere fordi hjertet får lengre tid til å fylles med et større blodvolum. Hjertet er en muskel og du vil kunne kjenne sammentrekningen av hjertet som et kraftigere hjerteslag.

Ekstrasystoler er ikke farlige, men kan oppleves svært plagsomme. Spesielt om man fokuserer på dem. Beta-blokkere kan redusere frekvensen av dem, men i likhet med alle medikamenter så har de også bivirkninger. Bivirkningene er blant annet at man får redusert yteevnen til hjertet, som igjen gjør det vanskelig å trene hjertet ditt.

For å være sikker på at det ikke er noe forstyrrelse i stoffskiftet ditt bør man ta stoffskifteprøver av deg. Dette har du muligens allerede gjort.

Du skriver at din bror hadde en svært rask hjerterytme. Din bror har nok fått brent en ekstra ledningsbane mellom forkammere og hjertekammere, som ga ham en økt hjertefrekvens. Du kan lese mer her: Hjerterytmeforstyrrelser.

Du spør til slutt om du skal slå deg til ro med at dette er noe ufarlig som bare vil være der. Om du har normale stoffskifteprøver og at det eneste man finner på EKG er at du har ekstraslag, så er det en god strategi å slå seg til ro med at hjerterytmen er ufarlig, men naturligvis plagsom når du kjenner den. Fokuserer du for mye på dette, så vil du kunne bli mer observant på ekstraslagene som igjen vil kunne gi deg flere plager.

Illustrasjonsfoto øverst: Antonio Rico / Shutterstock / NTB