Puls

Spørsmål

Hei. Eg er 78 år gammal mann med relativt god helse. Har diabetes 2 og blodtrykk på ca. 130-145/ca 70. Brukar blodtrykkssenkande medisin. Normal kvilepuls er 55. Eg er ingen sportsmann, men tar 2-3 gongar for veka ein tur på 5-6 km i område med relativ sterk stigning. Om natta er lågaste puls vanlegvis ca. 45, men minst ein gong for veka viser pulsklokka at han er 30-31. Har tatt dette opp med fastlegen, men han seier at det er ingenting å bry seg om. Eg er i så bra form at dette er uproblematisk. Vel, eg er litt uroleg og vil gjerne ha ein kommentar. Bør eg få ei grundigare undersøking hos ein hjartespesialist?

Mann 78
Svar

Hei ! 

Du er en mann på 78 år med relativt god helse. Du har Diabetes type 2. Blodtrykket er 130-145/70. Du bruker blodtrykkssenkende medisin. Normal hvilepuls er 55 slag i minuttet. Du går 5-6 km i område med med relativt sterk stigning. Om natta er laveste puls rundt 45. Av og til viser pulsklokka en puls på 30 om natta. Hvilepulsen varierer fra individ til individ. Veltrente individer kan ha en hvilepuls ned mot 30 slag i minuttet på grunn av det vi kaller økt slagvolum. Høy hvilepuls  med en hvilepuls over 80 slag pr minutt over lengre tid er knyttet til død på grunn av hjerte-karlidelser. Lav hvilepuls er et uttrykk for at man har en såkalt "sterk vaguskontroll". Det vil si at hjertet styres av det autonome nervesystemet, på en slik måte at hjertefrekvensen dempes. Hvilepulsen er styrt både av nerver og av hormoner. Det å ha en "sterk vaguskontroll" betyr at man er beskyttet mot hjerterytmer som er ugunstige. Du har både en lav hvilepuls på dagtid, og om natten. Du skriver ikke hva for blodtrykksmedisin du bruker. Noen av blodtrykksmedisinene som betablokker (Tenormin, Selo-Zok o.s.v.)virker direkte på hjerterytmen, og senker pulsen. Andre har ikke denne effekten, men virker blodtrykkssenkende via andre mekanismer.  En annen årsak til at du kan ha lav hvilepuls om natta, kan være at pulsklokka faktisk viser feil verdier. Du har en hvilepuls under søvn på rundt 45 slag/min, og du gjennomfører belastning med sterk stigning i terrenget, uten at du angir at du har noen plager ved dette. Alt i alt vil jeg si som din fastlege, at det er liten grunn til uro. Dersom det likevel er slik at du føler deg urolig i forhold til dette, så kan det av den grunn være en årsak til å bli undersøkt hos en hjertespesialist.