Puls og graviditet

Spørsmål

Hei. 36 år gammel, tidl frisk, ingen medisiner. Gravid uke 9. Har nå i 3-4 timer hatt plagsomme hjerteslag opp i halsen samtidig som hjertet kjennes i brystet. Puls 74, regelmessig målt på hals. Må hoste litt innimellom, det skjer flere ganger i min og så kan det gå noen min. Blir litt sliten av å hele tiden kjenne dette såpass hyppig, men er ikke eg svimmel, har ikke brystsmerter, ikke eg tungpusten men det er ekkelt og må puste dypt for å kompensere føles det som. Har kjent et og annet slikt slag i halsen før jeg ble gravid og eller slo hjertet en del koldbøtter mot slutten av tidl svangerskap (fødsel 3 år siden). Er dette vanlig og også så tidl i svangerskapet? Bør jeg bekymre meg og bør det utredes? Dette kan ikke tillegges kaffe/alkohol da det første er minimalt og det siste ikke er inntatt i det hele tatt.

Kvinne 36
Svar

Hei !

Du er 36 år og gravid i uke 9. Du har hatt perioderhvor du føler pulsen opp i halsen, og kjenner at hjertet slår mot brystet. Du må hoste litt.  Du er ikke svimmel, ikke har du brystsmerter og du er ikke tungpusten. Du har kjent slike slag tidligere. Ut fra det du forteller så kan de mer "kraftige" slagene skyldes ekstraslag, der du kjenner at hjertet slår kraftigere etter en liten pause. I uke 9 vil du ikke ha store volumskiftninger av væske i blodbanen. Du vil kunne få en hormonell påvirkning av hjertet som en følge av graviditeten, og som kan gi deg slike sensasjoner i brystet. Du har ingen andre symptomer enn at du føler det ubehagelig og du er iøvrig frisk. Jeg synes ikke at du behøver å utredes nærmere i forhold til dette. Dersom det er slik at dette tiltar, så kan du snakke med fastlegen din om dette. De fleste medisiner man gir mot uregelmessig hjertefrekvens er kan påvirke fosteret, slik at det ikke vil være aktuelt å gi deg noe medisiner om man ikke påviser noen form for hjerterytmeforstyrrelse hos deg. Også hos gravide som har kjente rytmeforstyrrelser, så vil man alltid vurdere nødvendigheten av hjerterytmebehandling opp mot følgene dette kan ha for fosteret og mor, om man ikke blir behandlet for sin hjerterytmeforstyrrelse. Slik jeg oppfatter det hos deg, så har du ikke en hjerteryutmeforstyrrelse som verken skal utredes eller behandles. De aller fleste mennesker har slike ekstraslag som du har, og i perioder spesielt med stress og hvor man er "spent", kan få frisatt stoffer(hormoner), som har en frekvensvirkende effekt på hjertet ditt. Jeg ønsker deg lykke til med graviditeten !