Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Normalt med pulsøkning i lett aktivitet

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 25 år. Føler meg sunn og frisk, trener 4-6 ganger i uka og har en hvilepuls på 56-62 slag i minuttet. Ved sist mål blodtrykk var dette 115/75, men dette er nesten et år siden. Ingen hjertesykdom i familien. Kjenner ekstraslag av og til, men dette er ikke plagsomt. Har ingen andre fysiske plager, bortsett fra at jeg er plaget med angst og mange av de fysiske symptomene som hører med her. Jeg har lagt merke til at når jeg går i dusjen, spesielt om morgenen, men også resten av dagen, så føles det ut som om hjertet løper av gårde og jeg har en puls på mellom 100 og 115. Når jeg setter meg ned er den nede i 70-75 ganske fort. Har ikke denne pulsøkningen på samme måte når jeg står oppreist til vanlig, men når jeg står i dusjen med varmt vann er det akkurat som om den bare rusher av gårde. Ingen andre fysiske symptomer tilstede, men jeg blir jo selvsagt redd når jeg kjenner dette. Er ikke fremmed for at angsten kan være en medvirkende faktor, men jeg synes det bare er litt skremmende at dette skjer og lurer på om det er normalt eller om det kan være et tegn på sykdom?

Kvinne 25
Svar

Du er ei jente på 25 år og du føler deg sunn og frisk. Du trener 4-6 ganger i uka og har en hvilepuls på 56-62 slag i minuttet. Ved sist mål blodtrykk var dette 115/75, men dette er nesten et år siden. Du har Ingen hjertesykdom i familien.Du kjenner ekstraslag av og til, men dette er ikke plagsomt. Du har ingen andre fysiske plager, bortsett fra at jeg er plaget med angst og mange av de fysiske symptomene som hører med her. 

Du har lagt merke til at når jeg går i dusjen, spesielt om morgenen, men også resten av dagen, så føles det ut som om hjertet løper av gårde og jeg har en puls på mellom 100 og 115. 

Når du setter deg ned er den nede i 70-75 ganske fort. Du har ikke denne pulsøkningen på samme måte når du står oppreist til vanlig, men når du står i dusjen med varmt vann er det akkurat som om pulsen bare rusher av gårde. Ingen andre fysiske symptomer tilstede, men du  blir  redd når du kjenner dette. Du er ikke fremmed for at angsten kan være en medvirkende faktor.


Min hovedkonklusjon er at dette ikke er et tegn på sykdom. Det er helt normalt at du vil kunne få en pulsøkning for å holde blodtrykket ditt oppe, spesielt om morgenen når du har ligget og sovet , for deretter å reise deg fra liggende til stående. Dette er en normal del av blodtrykksreguleringen at pulsen øker. Er det slik at du dessuten lar varmt vann renne over kroppen i dusjen, som igjen medfører at blodårene dine utvider seg, så vil dette gi økt pulsstigning. Blodtrykket ditt er en sum av hvor mye blod hjertet ditt pumper ut pr. minutt og hvor raskt hjertet slår (puls). Faller motstanden i blodkarsystemet ditt ved at pulsårene utvider seg, så vil hjertet slå raskere i et forsøk på å kompensere for fallet i motstanden i pulsårene. Hadde ikke pulsen økt, ville du kunne besvime. Med andre orde er det ingen grunn til engstelse!