Mitral prolaps og trening

Spørsmål

Hei! I januar 2016 ble hjertet mitt undersøkt pga mange ubehagelige ekstra slag. Holter EKG (normalt, ca 50 VES og ca 20 SVES) og ultralyd ble tatt. Kardiologen fant ut at jeg har en lindrig prolaps på mitralklaffen. Dette skulle ikke følges opp videre. Nå, 4 år senere har jeg begynt å føle meg mer andpusten under fysisk aktivitet (jeg er godt trent) og har hatt masse ekstra slag både i hvile og under aktivitet. Hadde også en episode hvor hjertet plutselig begynte å slå skikkelig fort, fra hvilepuls til makspuls uten at jeg gjorde noe som helst, bare satt. Jeg dro til legen og han konstaterte blåselyd men normal EKG og normalt blodtrykk. Jeg synes selv at pulsen min går veldig opp og ned i hastighet. Han har henvist meg til kardiolog. Det er lang ventetid til kardiologen og jeg er veldig stresset over dette. Mine spørsmål er egentlig: 1) jeg elsker å trene men tør ikke nå, kan jeg trene f.eks styrketrening og løpning? 2) jeg ga blod noen dager før symptomene dukket opp og fikk mensen samme dag som symptomene begynte, kan dette ha noe med saken å gjøre? Tenker på anemi og hormoner. 3) jeg har også subklinisk hypotyreose, kan det påvirke ? Hadde TSH på 7,2 i januar men legen ville ta kontrollblodprøver om 1/2 år. Har milde symptomer av hypotyreose men tar ingen medisiner for dette eller noe annet. 4) Hvor alvorlig er dette, bør jeg være så urolig som jeg er nå? Vil bære kunne slappe av og ikke tenke på det frem til utredelsen.

Kvinne 27

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! 

Du er 27 år og har fått påvist en liten mitralprolaps. Man tok stilling til dette for fire år siden, og bestemte at mitralklaffen ikke skulle følges opp. Du hadde normalt Holter EKG. Du har nå begynt å føle deg mer andpusten under fysisk aktivitet og du har  fått økende ekstraslag i tillegg til at du har hatt en episode der hjertet ditt begynte å så veldig fort i hvile. Det gjorde at du oppsøkte lege, og har nå blitt henvist til kardiolog. Du synes at pulsen din er rask. Lav blodprosent kan gi rask hjertefrekvens, men som blodgiver blir du jo grundig testet, så jeg tror ikke dette er av betydning. Du har en subklinisk hypothyreose, og heller ikke dette vil gi deg rask hjerterytme. Du skriver at du har fått påvist en "lindrig" mitralprolaps for fire år siden. Dette kan gi en lekkasje i mitralklaffen. Tungpust og hjerterytmeforstyrrelser kan være et symptom på dette. Når dette er sagt, så kan også angst tilstander gi samme symptomer med rask puls og  følelse av tungpust. En generell regel er at man skal være forsiktig med trening inntil man har avklart hva som ligger til grunn for de symptomene du har. Når det gjelder slike symptomer, så vil man alltid bli urolig og man legge merke til også normale pulseendringer. Du spør videre hvor alvorlig dette er, og mitt svar må da bygge på de opplysningene jeg har. Du har vært hjerteutredet for fire år siden, og man fant kun en lindrig mitralprolaps som ikke skulle følges opp. Ut fra dette vil jeg tro at du i løpet av fire år ikke har utviklet en alvorlig hjertesykdom. Du hadde også den gang mange ekstraslag, men man påviste ikke hjertesykdom hos deg. Det at du nå merker hjertet ditt mer, kan også være et uttrykk for stress eller angst eller begge deler. Jeg tror derfor at dette ikke er alvorlig og at du kan slappe av og ikke tenke på dette fram til undersøkelsen. Dette er nok likevel lettere for meg å si enn at du gjør det. Men, for å være helt tydelig, så er det slik at jeg ikke tror at du har en alvorlig tilstand og bør la være å tenke på dette.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn