Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Målt lav hvilepuls ved søvn. Unormalt?

Spørsmål

Hei, jeg har nylig begynt å sove med Apple Watch for å teste ut søvnsporing - har i den forbindelse oppdaget at hvilepulsen min under dyp søvn blir veldig lav, noe som bekymrer meg litt. Som i det vedlagte bildet er den laveste målingen på 35 slag. Jeg er relativt aktiv og går tur hver dag - og i perioder trener jeg kondisjon 2-3 ganger i uka, men jeg kan aldri tenke meg at kondisjonen er i nærheten av å være god nok til å forklare en slik lav hvilepuls? Hvilepuls i våken tilstand er rundt 45/46.

Mann 32
Svar

Hei !

Du har en hvilepuls som ligger mellom 35 til 50 slag i minuttet når du sover. Dette er ikke unormalt. Din vanlige hvilepuls ligger rundt 45 slag/min. Du er 32 år og trener kondisjon 2-3 ganger i uken i tillegg til at du er aktiv. Lav hjerterytme er mest sannsynlig hos deg et uttrykk for at du er veltrent. Det som blant annet regulerer hjerterytmen er det autonome nervesystemet og hormoner. Stress vil kunne gi en rask hjerterytme. Et hjerte som er veltrent vil pumpe tilstrekkelig med blod ved en lav hjerterytme.

Helseapper og nye måleredskap gir oss mye god informasjon, men samtidig kan det være frustrerende når man får avvikende måleresultat. En del av de resultatene man får skyldes målefeil.

Du er i god form. Du har perioder med svimmelhet og føler at du har et slags "trykk" i hodet. Svimmelhet kan skyldes en hel rekke tilstander, og det er ofte nærliggende å tenke på sykdommer i balanseorganet i det indre øre, som for eksempel krystallsyke. Dersom det er slik at du blir svimmel når du reiser deg fra sittende til stående så kan det skyldes at du har et lavt blodtrykk. Slik du beskriver din svimmelhet så tror jeg ikke at det er tilfellet hos deg. Du kan få tatt et hvile EKG hos din fastlege. Dette kan gi informasjon om du har tilstander som kan gi deg en lav hjerterytme. Jeg tror derimot ikke at det er noe galt med ledningssystemet i hjertet ditt siden du ikke har andre symptomer enn det du angir.