Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lavt blodtrykk - hvor stor bør forskjellen mellom over- og undertrykk være?

Spørsmål

Hei.
Er ei dame på 49 år.
Eg måler blodtrykket ofte pga.uregelmessig hjerterytme.

Det hender ofte at systolisk og det diastoliske trykket er lavt og 90/66 , men normalt
eg 105/66. Kvilepulsen er 61, men er veldig hoppande. Kor lavt kan trykket vera, og kor stor skal forskjellen mellom dei to trykka (sys og dia) vera? Skal ikkje eg ha høgare sys-trykk? Føler meg svimmel i perioder. Nett no er blodtrykket 102/62 puls 80.

Kvinne, 49 år

Svar

Hei.

Du har altså et systolisk trykk ("overtrykk") som ligger omtrent mellom 90 og 105. Det kan være helt normalt for deg, og i seg selv er ikke dette noe problem, dersom det er det blodtrykket du til vanlig har. Et blodtrykk som faller plutselig ned til så lave verdier, vil imidlertid kunne gi pasienten symptomer.

Det er høyt blodtrykk som kan gi økt risiko for sykdommer, ikke lavt blodtrykk.

Et lavt blodtrykk kan noen ganger oppstå som følge av andre medisinske tilstander eller sykdommer, f.eks. blodtap, lavt stoffskifte, hjerterytmeforstyrrelser m.v. og det kan jo være greit å få en sjekk av din lege mhp slike bakenforliggende årsaker. Du skriver jo at du har uregelmessig hjerterytme, og dette ville jeg avgjort fått din lege til å utrede for deg. Da vil du også få svar på om det kan være det som gir deg et lavt blodtrykk.
Dersom bakenforliggende medisinske årsaker kan utelukkes, så har du bare et naturlig lavt blodtrykk, og i den grad man kan eller skal kommentere det på noe vis, så er det bare bra, for da har du jo "litt å gå på" i forhold til å evt utvikle for høyt blodtrykk.

Det er ikke noe absolutte tall for nedre grense for blodtrykk, men ved store og akutte blodtap m.v. vil en kunne få så lavt blodtrykk at det evt ikke blir målbart, og pasienten går i sjokk og evt dør.
Men da er vi over i akutte og dramtiske situasjoner som ikke har noen relevans for ditt spørsmål her.

Der er heller ingen tallgrenser for hvor stor forskjell det "skal være" mellom diastolisk og systolisk trykk ("under- og overtrykk"), det har liten til ingen informasjonsverdi.

Det at du tidvis er svimmel, kan ha med lavt blodtrykk å gjøre, og det kan ha med din uregelmessige hjerterytme å gjøre. Følgelig bør du helt klart ta disse tingene opp med din lege for å få klarhet i disse forholdene.

Håper svaret kan være til nytte. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-