Lav puls

Spørsmål

Meg jeg vil ta dialogen litt lenger basert på mer bakgrunnsinfo. Jeg fikk lymfom i 2010 og var ferdigbehandlet i august samme år. Har vært til kontroll 2 ganger årlig i 5 år og har nå årlig oppfølging. Røntgen en gang i året. Ser på meg som frisk for lymfomen. I den siste fasen med cellegift merket jeg, ved å lytte, at hver 6. pulsslag falt ut. Hjertet ble undersøkt med ultralyd og EKG registrering. Man konstaterte da at jeg hadde fått (lett) a/v blokkering, den forsvant ved høyere rater. Hvilepulsen var ca 35. Så gikk jeg med en Holterregistrator ett døgn. Registrerte målinger var svært få, men man trakk likevel konklusjonen at blodtrykket var for høyt. Jeg fikk så noen tabletter for blodtrykket (husker ikke hvilke). Pulsen gikk da ytterlige ned til 30 (stod og omtalt som bivirkninger) så jeg sluttet selv med disse. Tok det opp med legen som ble sur. (Jeg har senere funnet ut at de fleste trykkmålere har problem/slutter å virke med puls under 40, det gjalt nok Holterapparatet også) Slik levde jeg i 4 år da jeg ble innkalt til ny hjertekontroll. Trykker var for høy og jeg ble henvist til fastlegen. Han ga meg Centyl 2.5 mg (som jeg nå har brukt i ca 150 dager, senker trykket og gir en del mageproblem). Etter en måned ga fastlegen meg en ny tablett i tillegg for mer senking, men den ga så mye ubehag at jeg sluttet etter 8 dager. Ga fastlegen beskjed og at jeg ville se det litt ann. Var så til kontroll hos fastlegen 2 mnd etterpå og nå var trykket OK. (Lider nok en del av hvite frakker syndrom, ubevisst) Men for meg virker det som om tykker faller videre, pga svimmel og ut fra målingene mine (tenker å redusere Centyl til 1.5 mg). Men det som går igjen er at blodtrykket ses på isolert fra pulsen min, og man er mest opptatt av overtrykket og gir undertrykket lite oppmerksomhet. Lav puls vil gi høyere overtrykk. Jeg har stor avstand mellom over og undertrykk Jeg ser på pulsraten min som en årsak og lurer på om denne kan senkes på fornuftig vis?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei igjen,

Det er litt vanskelig å vite akkurat hva som skjer i og med at du ikke husker medisinnavn etc. Det jeg vil si er at din puls er veldig lav, og du har fått konstatert en hjerteblokk, så jeg ville sendt deg til en kardiolog for å vurdere om du trenger en pacemaker. Jeg er som sagt ikke spesielt bekymret for blodtrykket ditt, selv om jeg ikke husker bestemt om det var 165/80 eller 90, men uansett, det er ikke farlige verdier. Ja, overtrykket ditt er litt høyt, men basert på alder osv, så er det ikke noe jeg ville blitt veldig redd for øyeblikkelig. At man har som mål å redusere det med 10-15 mm/Hg er greit nok, men jeg mener som sagt at pulsen din først bør evalueres og at man så bestemmer hva man skal gjøre/behandle og i hvilken rekkefølge.

Lykke til!

Mvh,

Nina Bryhn, MD

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-