Lav hvilepuls og ekstraslag

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 24 år. Har tidligere vært veldig redd for hjertet pga ekstraslag. Var hos hjertespesialist i juni 2017. Tok 24 timers sjekk, sykkeltest og ultralyd. Alt så fint ut sa han og ekstraslagene var normale. Han målte en hvilepuls på 34 når jeg sov noe jeg syns var veldig lavt men han sa dette var normalt. Jeg har nå etter lang tid med panikkangst og generalisert angst gått på en smell. Har vært veldig sliten og hatt en rekke symptomer jeg har vært redd. Nå er jeg redd for hjertet siden jeg føler jeg kan ha for lav puls. Når jeg sitter oppreist kan jeg ha puls nede i 50 - 52 og nede i 46-47 når jeg ligger. Opplever at det mørkner for meg når jeg reiser meg opp men det har jeg opplevd flere ganger før. Er i tillegg svimmel, kan føles ut som det gynger i kroppen om jeg anstrenger meg en stund. Er dette pga angsten eller hjertet? Pulsen slår raskere når jeg står oppreist og gjør noe. Var hos legen for en måned siden tok EKG, blodtrykk og blodprøver. Alt så bra ut. Blodtrykket var litt lavt når jeg reiste meg opp men ikke alvorlig lavt ifølge legen. Han sa alt var fint. Tenker du det kan være noe farlig? Har jeg for lav puls? Er svimmelheten et symptom på hjertefeil eller angsten? Er veldig bekymret så håper du kan berolige meg :)

Kvinne 24
Svar

Hei! 

Du er en kvinne på 24 år, som opplever at pulsen din er lav og at det svartnet for øynene dine når du reiser deg opp. Pulsen din kan være nede i 34 slag/min når du sover. Du har vært hjerteutredet med hjerteekko, belastningstest  og EKG.  Man har ikke funnet noen tegn til sykdom ved hjerteutredningen. 

Du har panikkangst og føler deg sliten og at du har «gått på en smell».

For det første så er det  slik at panikkangst i seg selv er en sykdom som er alvorlig for de som lider av denne. Ved panikkangst får man en rekke fysiologiske symptomer, som hjertebank og pustevansker. Dette er svært ubehagelig og kan redusere livskvaliteten.  Hva gjelder din hjerterytme så er den normal. 34 slag pr minutt er lavt, og dersom du har dette over tid må man utrede dette videre. Dersom det er en måling, mens de fleste målinger ligger mellom 40-50 slag pr minutt, så er dette normalt. Du beskriver at det «svartner» for øynene dine når du reiser deg. Dette kan være helt normalt om det er slik at du har lavt blodtrykk, og reiser deg. Bakgrunnen for denne responsen er at kroppen ikke «henger» helt med for å kompensere fra liggende til stående posisjon. Dette gjør at man får en følelse av å besvime. Når man reiser seg fra liggende posisjon til stående, så vil man kunne  få en raskere hjertefrekvens og at blodårene vil trekke seg sammen for å opprettholde blodtrykket. 

Dersom dette tar litt tid vil man kunne oppleve at blodtrykket synker og at det «svartner» for øynene. Dette behøver ikke å bety at man har en hjertesykdom. Du er 24 år og har gjennomgått en hjerteutredning som var normal. Du har derfor ingen hjertesykdom som årsak til dette. 

Tilslutt vil jeg berolige deg med at det du beskriver er i utgangspunktet veldig vanlig og i og med at du har gjort en hjerteutredning som var normal, så er du frisk med en normalvariant av symptomer.