Kalde bein pga betablokker?

Spørsmål

Jeg er plaget av innvendig frost i begge bena, fra midt på leggene ut til tærne. Til tider "raser" frosten i leggene. Føttene er ikke kalde å ta på, men føles som stokker. Det er verst om sommeren, men jeg har plagen hele året. Å bruke ullsokker hjelper ikke, føles lindrende, men har ingen effekt i lengden. Bruker et apparat for å forbedre blodsirkulasjonen, men det har ingen effekt. En og annen dag innimellom er føttene normalt "varme og gode".
Bruker Lipitor, Metropolol og Albyl E.
Har (arvelig) trange blodårer, og har fått satt i 7 stenter.
Føler meg i alminnelig bra form og er en aktiv person. Ikke overvektig (165 cm/67 kg).

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Her har du ikke skrevet noe spørsmål til oss, så jeg vet ikke eksakt hva du ønsker informasjon om.
Jeg tar imidlertid for gitt at dette er noe du ønsker å få en forklaring på, hvorfor du har slike plager, og ikke minst ønsker du nok å bli kvitt det.

Det første som slår meg er at du bruker betablokkeren Metoprolol. Betablokkere kan gi eksakt slike bivirkninger som det du beskriver: Kuldefølelse fra beina.
Det er såpass sannsynlig at det er dette som er årsaken, at du bør ta opp med legen din om ikke du bør prøve en periode uten denne medisinen, for å se om de plagene da forsvinner. Gjør de det, så har du funnet årsaken, og da vil det nok være riktigere for deg at legen din velger en annen medisin for deg enn akkurat denne som isåfall gir deg bivirkninger som er veldig plagsomme for deg. Man skal i utgangspunktet ikke bruke medisiner som gir for plagsomme bivirkninger, spesielt dersom det finnes alternativer.

Lipitor kan gi en lang rekke bivirkninger også, inkl det som heter nevropati, i f.eks. føtter. Nevropati betyr "nerveskade" rent generelt, og det er teoretisk tenkelig at dine nerver i beina kan mistolke beina som "kalde" mens du faktisk ikke er det, om du har en slik nevropati. Så hvis ikke du blir kvitt plagene av å slutte med Metoprolol, så kan du diskutere med legen din om du skal forsøke deg uten Lipitor i en periode.

Og så kan det også hende at din tendens til trange blodårer er medvirkende årsak til kuldeopplevelsen, hør med legen om det er mulig. Legen vil da sjekke puls i føttene på det m.v.

Håper mine innspill her kan være til hjelp for deg, og egentlig er jeg rimelig sikker på at Metoprolol er årsaken, -ihvertfall inntil det motsatte er bevist.
Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-