Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvorfor har jeg så lav makspuls og hvilepuls?

Spørsmål

Hei, mann på 41 som det siste året har opplevd endring i hvilepuls. Har alltid hatt hvilepuls på mellom 60-70. Nå er den ofte +/- 50. Formen varierer også veldig.

Er godt trent og løper 1 mil i bra tempo uten å anstrenge meg altfor mye på en bra dag. Men så kan jeg ha dager hvor jeg nærmest kollapser av helt rolig jogg i 30 min. Har også opplevd episoder med såkalt harehjerte under trening. Har vært til grundig utredning. Både holter-test og arbeids-ekg med ultralyd uten nevneverdige funn. Men hadde etter min oppfatning svært lav makspuls på 136. Kardiologen mente det ikke var noe å bry seg om siden kapasiteten var bra 136%. Allikevel synes jeg det er rart at jeg skal ha så lav makspuls, samtidig med at hvilepulsen har falt såpass mye som den har gjort på kort tid.

Jeg forstår jo at formen varierer naturlig, men jeg opplever det som en sykelig utmattelse når jeg har en dårlig dag, og hjertet kjennes tregt og anstrengt. Jeg blir svimmel og kvalm. Vet det er noe som heter bradykardi.

Vil en med bradykardi ha de samme symptomene som meg? Med tidvis utmattelse? Og ville eventuell bradykardi bli oppdaget på en slik undersøkelse jeg har vært på? Det kan jo hende kardiologen lot seg lure av det relativt gode resultatet på kondistesten, men at jeg egentlig skulle gjort det enda bedre med høyere makspuls.

Mann
Svar

Hei !

Du er en mann på 41 år som det siste året har opplevd endring i hvilepuls. Du er godt trent og kan springe en mil uten å anstrenge deg altfor mye på en bra dag. Enkelte dager kan du nærmest kollapse av helt rolig jogg i 30 minutter. Du har opplevd rask hjerterytme under trening.

Du har vært til utredning med både Holter, A-EKG og hjerteekko. Alle prøver har vært fine. Du hadde en god arbeidskapasitet.

Du er noe bekymret over din makspuls og at du enkelte dager føler en form for sykelig utmattelse, og blir svimmel og kvalm. Du beskriver en hvilepuls på +/- 50. Du spør om bradykardi vil kunne gi deg disse symptomene. Din hvilepuls på +/- 50 slag/min er helt normal siden du er godt trent. Noen kan ha hvilepuls ned mot 40 slag i minuttet. Du beskriver at du opplever at formen varierer mye. "Form" er et resultat av flere faktorer. Trening og ytelse er en effekt av flere forhold, blant annet psykiske faktorer. Trøtthet og slitenhet kan være et uttrykk for at du er iferd med å bli overtrent.

Du skriver at din makspuls var 136 slag/minutt. Jeg er noe usikker på om dette virkelig er din maksimale puls. Å teste maks puls krever en protokoll der du tar deg helt ut. Først må du varme opp, deretter kan du kjøre to intervalldrag på fire minutter slik at du blir skikkelig anpusten. Ta tre minutter pause med rolig tempo. Start så det tredje draget og etter 2 minutter løper du til du ikke klarer mer. Kjenn på pulsen din med to fingre på halsen din i 30 sekunder etter at du har avsluttet testen, og multipliser med 2. Da vil du finne maksimalpulsen din. Husk at du må telle pulsen din umiddelbart fordi den vil falle raskt etter at du har stoppet å løpe.

For å regne ut maksimal pulsen kan du benytte CERG sin kalkulator som du finner på NTNU.no. Du vil ut fra denne grovt ha en maksimalpuls på rundt 184.

Det er imidlertid stor spredning av maksimalpulsen. Det er ikke hvor sprek du er som bestemmer maksimalpulsen, men den er bestemt blant annet av genene dine. Siden du er nøye utredet hos kardiolog og at man ikke har påvist sykdom hos deg, så ville jeg ha vært beroliget i forhold til dette.

Dersom din virkelige maksimale puls er 136 slag pr. minutt, så kan du diskutere dette igjen med din fastlege eller kardiolog.

Bradykardi er at hjertet ditt slår veldig sakte og kan være uttrykk for sykdom i hjertet eller ledningssystemet i hjertet. Den mest vanlige årsaken er imidlertid medisiner som betablokkere. Din hvilepuls på 50 er ikke bradykardi men en normal hvilepuls. Når du føler deg sykelig trøtt så kan du telle pulsen din. Mest sannsynlkig skyldes nok den trøttheten du føler andre forhold enn pulsen din. Jeg hadde vært beroliget av den utredningen du har gjort.