Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvilepuls

Spørsmål

Hei, jeg har reagert litt på hvilepulsen min den siste uken, og lurer på om det er noe jeg bør sjekke nærmere. Jeg er en kvinne på 36 år, og er til vanlig forholdsvis godt trent/normalt trent og har da hatt en hvilepuls på mellom 55-60. Det siste trekvart året har jeg ikke trent grunnet svangerskap/fødsel/barsel. Det jeg reagerer på er at nå er hvilepulsen min helt nede i 45. Jeg vet ikke hvor lenge det har vært sånn, men jeg oppdaget det for en liten uke siden. Jeg synes dette er veldig lavt til å være såpass utrent som jeg er nå, egentlig veldig lavt i det hele tatt. Det bekymrer meg og jeg lurer på om dette er normalt eller om det kan være noe galt som bør utredes? Har forøvrig ingen andre symptomer som plager meg annet enn at jeg iblant kan kjenne hjerteslagene og få noen ekstraslag som slår hardere. Kjennes noen ganger ut som det «bobler» i brystet. På forhånd, takk for svar

Kvinne 36
Svar

Hei!

Du er en kvinne på 36 år med en hvilepuls på 45 slag/min. Du er normalt godt trent og har en hvilepuls mellom 55-60 slag/min normalt, men du har vært gravid og har derfor ikke trent. Selv om du ikke trener under graviditeten så er det likevel slik at kroppen din blir utsatt for en belastning under graviditeten. Om du trente regelmessig før du ble gravid, så er det også slik at du mest sannsynlig har opprettholdt et aktivitetsnivå på grunn av din livsstil, som har medført en form for trening. Etter fødsel så vil de hormonelle endringene revereseres og man kvitter seg med væskeoverskudd, og du vil etterhvert få en normal fysiologi . En puls på 45 slag/min er innenfor normalområdet for hvilepuls. Du har  ingen symptomer forøvrig og du er frisk. Iutgangspunktet synes jeg ikke at det er grunnlag for å gjøre noen undersøkelser av deg. Det man kan gjøre er å ta et vanlig EKG av deg og eventuelt prøver på stoffskiftet ditt. Dette kan du gjøre hos fastlegen din. Jeg vil tro at man finner helt normale funn hos deg. Det er derfor liten grunn til engstelse over dette.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-