Hurtig hvilepuls

Spørsmål

Jeg er ei jente som nettop har fyllt 18 år. Er plaget med at hjertet slår så veldig fort og av og til er det veldig ubehagelig, føles som jeg har en angst inni meg, noe som jeg ikke har. Kald svetter av og til. Min hvilepuls er 90 og det er det som bekymmrer meg. En dag i klasserommer hadde jeg en puls på nermere 130. En halt vanlig time, hadde ingen ting som jeg gruet meg til eller noe. Har vært til lege, men de kunne ikke si noe. Bare at det var normalt at pulsen steg når man var til lege, men den er jo slik alltid. Er ofte trøtt og slapp og hodepine. Blodtrykket mitt varierer faktisk litt... Hva er galt med meg? Hva kan jeg gjøre? Det er ikke så lett for meg å vite hva jeg skal gjøre! Vær så snill og hjelp meg!
-Bekymmret-

Medisiner: Trionetta

Kvinne, 18 år

Svar

Kjære Bekymret!

Hvis du fortsetter å ha episoder med hurtig puls som ikke kan forklares, synes jeg du skal gå til legen en gang til. Det er riktig som du er inne på at hurtig hvilepuls kan skyldes angst eller psykisk press, det er en vanlig årsak, men den kan også skyldes høyt stoffskifte eller en rytmeforstyrrelse i hjertet. Ganske ofte finner man hverken en angstlidelse eller en annen sykdom og tilstanden kalles "hurtig puls i anfall".

Er det mistanke om en rytmeforstyrrelse, kan man bli utstyrt med en båndspiller som måler hjerterytmen f eks gjennom et døgn. På den måten kan man fange opp anfallet.

Det er vanlig å variere litt i blodtrykk. Puls på 130 er i seg selv ikke farlig, men det er ønskelig å vite hvorfor den plutselig øker.

Lykke til!