Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Høyt blodtrykk og rask puls

Spørsmål

Hei. Jeg bruker 80 mg Micardis og tyve mg Adelat for høyt blodtrykk. Jeg har nettopp sluttet med Atenolol fordi jeg nå ikke har så rask puls lenger. Det som skjer nå er at hjertet dunker veldig hardt etter måltider. Det er ikke snakk om enorme porsjoner. Hva kan dette være? Er det farlig ?

Kvinne 58
Svar

Hei !

Du har tidligere benyttet Atenolol fordi du hadde rask puls. Du benytter det som heter Angiotensin II blokkere (Micardis) og kalsiumblokker (Adalat) mot høyt blodtrykk. Du kjenner nå at hjertet dunker hardt etter måltider. Dette kan være at hjertet ditt slår noe raskere enn tidligere. Etter et måltid øker behovet for blod til tarmen. Hjertesyke kan derfor få brystsmerter etter måltider, noe du ikke har. Imidlertid vil hjertet nå kunne slå noe raskere og hardere for å gi mer blod til tarmen etter måltider. Dette kan være det du kjenner. Når man har stått på beta-blokker tidligere, og tar denne bort, vil man få stimulering av det som kaller mottakere (reseptorer) på hjertet av signalhormoner som kommer fra tarmen og nerver. Det blir flere av disse reseptorene på hjertecellene/muskelcellene når man blir behandlet med stoffer som hemmer reseptorene, og når man da slutter med Atenolol (Beta-blokker), så vil hjertet slå raskere og kraftigere. Dette er ikke farlig. Jeg vil anta at dette går over etter en relativt kort tid. Om du får annet ubehag eller smerter, må du søke lege. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-