Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Høy hvilepuls og hjertebank

Spørsmål

Hei, jeg har lenge hatt forhøyet hvilepuls og korte episoder med hjertebank og høy puls (ca 15 år med slike episoder) Men i det siste er jeg spesielt plaget av høy puls og særlig om natta. Jeg har siden januar hatt ca 10 episoder da pulsen plutselig gikk opp till 130-180 da jeg våknet midt på natta, da ble jeg redd, ringte noen ganger ambulanse og besøkte legevakta. Pulsen normaliserer seg etterhvert men kan bli litt høyt (90-100) neste dagen og kan holde seg rundt 100-110 samme natta noe som gjør at jeg ikke får sove. Jeg har nylig vært i utredning hos hjertespesialist, han tok blodprøver, EKG, ultralyd, sykkeltest, Holter 24 timer (da var det en rolig natt). Legen fant ikke noe galt med hjerte mitt og sa at det tåler episoder med høy puls og at jeg må lære å roe meg ned. Blodprøvene mine var helt fine. Hvilepulsen min ligger mellom 70 og 75, det varierer fra dag til dag. De dagene jeg har rolig puls føler jeg meg bra og glemmer å se på pulsklokka. Men plutselig stiger pulsen igjen og jeg lurer på hva jeg kan gjøre med det. Hvilken lege skal jeg gå til nå? Hjertespesialist på en annen klinikk? Fastlege? Det skjer ofte synes jeg, jeg sover dårlig og er ekstremt sliten om kvelden. Jeg er ikke noe deprimert eller stresset for tiden (ikke mer enn vanlig). Jeg fikk ikke resept på noe beta blokkere eller annen medisin. Synes det er vanskelig å håndtere når man har hjertebank og ingen medisinske midler som kan få pulsen ned. Jeg er har normal vekt, ganske aktiv men trener ikke spesielt. Går ca 7-10 tusen skritt hver dag. Sykler om sommeren. Tar ingen andre medisiner. Mora mi døde av sitt tredje hjerneslag og hun hadde hjertefeil, men ifølge lege har ikke jeg noe alvorlig med hjertet. Hva kan det ellers være?

Kvinne 38
Svar

Hei ! Du har hatt forhøyet hvilepuls, og korte episoder med høy puls de siste 15 årene. Siden januar har du hatt 10 episoder med pulsøkning opp mot 130-180 slag i minuttet når du våknet om natten. Du har vært hjerteutredet nylig uten at man har funnet noen årsak til disse episodene.

Forhøyet hvilepuls over tid er ikke ønskelig, men en hvilepuls på 70-75 slag i minuttet er normalt.Ut fra det du skriver så er du grundig hjerteutredet. Holterregistreringen fanget ikke opp din arrytmi. Av utredning vil jeg derfor foreslå at du tar en ny Holterregistrering, inntil du får fanget opp hva for hjerterytme du har under disse "anfallene". Du skriver ikke om hjerteslagene dine er regelmessige eller ikke under anfallene. Dersom pulsen din er uregelmessig under "anfallene" må man tenke på "hjerteflimmer" (atrieflimmer), som en årsak til den raske pulsen din. Det er også mulig å kjøpe fra "AliveCor" en plate der du legger tomlene dine på denne platen og får registrert hjerterytmen din i en app. Vertikal-iF Helseforsikring har denne for salg. Du spør meg videre om hva for lege du skal gå til. Jeg vil råde deg til å gå til en kardiolog for en ny Holterundersøklse. Man kan benytte betablokker for å forhindre slike anfall av rask puls, men problemet med betablokkere er at de også reduserer yteevnen din. Det viktigste for deg er å få påvist hva for rytme du har under disse anfallene. Du sover dårlig på grunn av dette. For lite søvn kan også være en årsak til rask hjerterytme. Det samme kan alkoholinntak. Du bør se på om det er noe du kan gjøre for å forbedre søvnkvaliteten din. Du bør prøve å få sove minst 7 timer i døgnet. Det at din mor døde av hjerneslag er ikke av betydning i forhold til deg. Du har helt normale blodprøver og er aktiv. Man har heller ikke påvist noen "feil" på hjertet ditt, så i utgangspunktet ville jeg ikke være redd for alvorlig sykdom hos deg.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-