Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Høy hvilepuls, dårlig søvn og stress

Spørsmål

Hei! Jeg har en litt kompleks sak jeg ønsker en hjerteleges synspunkter på. Jeg har siden mai mnd (2019) slitt med ekstrem høy hvilepuls. Den ligger på 95-115 i hvile, og bikker fort 130-140 med selv den minste anstrengelse. Jeg har vært til undersøkelser som arbeidsekg, 24 timers EKG og spirometri uten funn, eneste kardiologen nemte at han så ut som at hjertet sleit litt akkurat når det skulle pumpe ut blod (?) utenom at han ville følge opp det noe videre.

Følger av denne høye pulsen er at jeg ikke får sove skikkelig, da pulsen er forhøyet om natten, ca 70-90 slag i minuttet. Jeg blir mer og mer sliten og er nå sykmeldt fordi jeg kontant er trøtt pga den manglende uthvilende søvnen. Han mente at det ville gå over om et år om jeg gikk ned 10 kg. Jeg er ikke spesielt overvektig, ca 85 kg og ca 180cm høy, og har før dette startet hatt et aktivt og sunt liv.

Jeg orker heller ikke å trene nå da jeg konstant føler meg utslitt. Jeg lurer på om du har noe erfaring med dette, og om du har noen eventuelle råd til hva jeg burde gjøre. Jeg føler jeg er blitt overlatt til meg selv da legene ikke vet hva de skal gjøre. Betablokker har jeg prøvd en periode men gjorde søvnen verre da jeg ble liggende våken i flere timer på natten som jeg ikke vart plaget med før.

Jeg har litt lav jern (ca 30) og har prøvd å få det opp med tabletter men det funker ikke. Er det mulighet for å få jerninfusjon da jeg har hørt at lav jern kan føre til hjertebank og høy puls. Jeg tar også b12 pga tomt lager i 2016 mest sannsynlig pga IBS og mye matintoleranser.

Jeg har også blitt sendt til psykolog for å sjekke om det kan være noe psykisk da jeg har slitt med psykosomatisk depresjon men det ser ikke slik ut fra bedømming av profesjonelle. Jeg er så sliten av dette og håper du har noen tips til hva jeg kan gjøre.

Kvinne 25
Svar

Hei !

Du har en høy hvilepuls som er mellom 95-115 i hvile. Du har vært til hjerteutredning, og man har funnet normalt 24 timers EKG, arbeidsEKG og spirometri. Jeg antar at man også har sett på hjertet ditt med ultralyd (Hjerteekko) Om natten er pulsen forhøyet og ligger mellom 70-90 slag/min. Du er 180 cm høy og veier 85 Kg.

Det er viktig å utelukke årsaker som lav blodprosent (Hb), at du har normale stoffskifte blodprøver som TSH, T3 og T4, som er thyreoidea prøver (Skjoldbruskjertelen). Deter også viktig at man utelukker diabetes mellitus. Dersom du har høyt blodtrykk og rask hjertefrekvens kan man i enkelte tilfeller tenke på at du skulle kunne ha noe (Feokromocytom) som produserer signalstoffer som kan påvirke både pulsen og blodtrykket ditt.

Jeg ser at du benytter Venlafaksin, som er kjent for å kunne gi en rask hjerterytme. Du er på nedtrapping av denne medisinen.

For å bremse hjertet ditt, så er det betablokker man gjerne benytter seg av. Det finnes ulike betablokkere med noe ulik profil. Du skriver ikke hva blodprosenten din er, men er den normal, så vil nok ikke jerntilførsel i seg selv få pulsen din til å gå ned. Man kan gi jern som infusjon eller i musklene, om man har dårlig jernopptak.

Den mest vanlige årsaken til for lite jern hos unge jenter er rikelig med menstruasjon. Jeg tror det er viktig at du igjen går til din fastlege og legger fram problemet, slik at du ikke føler deg alene med problemet ditt.

Selv om du er trøtt og sliten, og om man ikke finner noen årsak til at du har den raske pulsen du har, så vil trening være viktig for deg. Det å gå raskt med pulsstigning 30 minutter daglig, vil også kunne gi deg en lavere hvilepuls.

Hjerterytmen blir påvirket av stress og det ikke-viljestyrte nervesystemet. Det er derfor viktig at man utelukker at du har en angst tilstand som påvirker deg negativt og gir deg rask hjerterytme. Jeg ønsker deg lykke til !