Hjertet hopper over et slag

Spørsmål

Jeg er en ellers frisk jente på 37 år som det siste halvåret har hatt episoder med uregelmessig puls. Som regel får jeg dette når jeg skal slappe av om ettermiddagen. Jeg har aldri kjent noe tidligere på døgnet. Jeg kjenner i brystet at hjertet slår uregelmessig, og når jeg kjenner på pulsen hopper hjertet over et slag for så å slå noen normale slag. Sånn kan det holde på noen timer. Episodene kommer som lyn fra klar himmel. Av og til kan jeg ha disse anfallene flere dager på rad, kun om ettermiddagen/kvelden, og av og til kan det gå mange dager mellom dem. Jeg synes at dette er veldig ekkelt og ubehagelig. Hva kan det være? Jeg har vært hos legen, som tok en EKG som var normal, men jeg hadde ikke uregelmessig puls akkurat når jeg var der. Jeg har også tatt masse blodprøver, som var normale. I vinter har jeg vært uheldig og hatt flere luftveisinfeksjoner; den ene avløste den andre. Det var Chlamydia Pneumoniae positiv. Jeg ble behandlet med tetracyclin. Episodene med uregelmessig puls startet omtrent samtidig som jeg fikk den første luftveisinfeksjonen. Kan det være en sammenheng? Relevante sykdommer/medisiner: Bruker ingen medisiner.

Kvinne, 37 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for ditt spørsmål!

Du er altså en frisk, ung dame som har vært plaget med hjertebank det siste halvåret. Disse anfallene kommer plutselig, og varigheten og hyppigheten varierer. Du har vært hos legen din og tatt et vanlig EKG som var normalt, men da hadde du heller ikke symptomer. Det at EKG og blodprøvene var normale er jo bra, men hjelper ikke deg så lenge plagene dine vedvarer. Det å stille en sikker diagnose over internett kan jeg ikke gjøre, men jeg vil gi deg litt informasjon om hjertebank generelt, før jeg kommer med noen tanker rundt dine symptomer.

Med hjertebank, eller palpitasjoner som det også heter, menes at du er oppmerksom på og kjenner ubehag ved hjertets aktivitet. Det kan skyldes at hjertet slår uregelmessig, har ekstraslag, slår raskere eller langsommere enn normalt eller at du er ekstra vár på hjertet. Vanlige årsaker til hjertebank er feber, angsttilstander, lav blodprosent, ufarlige ekstraslag og bruk av stimulerende midler som kaffe og tobakk. Selv om de fleste årsakene til hjertebank er ufarlige er en allikevel alltid bekymret for at det kan være noe med hjertet. For å finne ut av dette er det ønskelig å ”fange opp hjerterytmen” på EKG under et anfall. Sannsynligheten for at det er noe med hjertet øker hvis du opplever tung pust, brystsmerter, svimmelhet, besvimelse eller nærbesvimelse i forbindelse med hjertebanken.

Du kjenner altså multiple episoder der det føles som om hjertet hopper over et slag, og deretter slår normalt igjen. Disse episodene kommer alltid om ettermiddagen/kvelden (Når du har kommet hjem og slapper av?). Det du beskriver høres ut som en tilstand som kalles ekstrasystoli. Det betyr at hjertet lager et ekstraslag, som kommer tidligere enn normalslaget. Dette ekstraslaget merker som regel ikke folk; ofte kommer det så tidlig at det ikke en gang gir puls. Etter dette tar imidlertid hjertet seg en liten pause og rekker å fylle seg skikkelig opp, og det neste slaget kan bli som et kraftig dunk, hvilket mange merker og ofte blir engstelige av. De aller fleste av oss har flere slike ekstraslag hvert eneste døgn, og det er som regel et helt uskyldig og tilnærmet normalt fenomen. Hos noen kan gå helt upåaktet hen; de kan ha mange hundre slike slag i døgnet uten at de kjenner det, mens andre kan bli helt overveldet av et par slike slag. Tendensen til ekstraslag blir vanligvis borte under aktivitet, og merkes best i hvile og etter at vi har lagt oss. Mange får provosert slike ekstrasystoler ved for mye kaffe, røyk, stoffskiftesykdommer, stress, etc., men i de aller fleste tilfeller er det ikke noe sykelig som ligger bak. Det finnes ingen behandling for tilstanden utover det å unngå de faktorene som provoserer frem hjertebanken.

Tilstanden nevnt ovenfor er en mulig årsak til din hjertebank, men du får ingen sikker diagnose før du får gjennomført en EKG-registrering mens du har symptomer. Det vanligste og mest sannsynlige er at det er en helt ufarlig årsak til dine plager. Men hvis du føler deg usikker på om hjertebanken din kan skyldes sykdom, vil det være rimelig å ta kontakt med fastlegen din på ny. Det samme gjelder hvis du opplever brystsmerter, tung pust, svimmelhet eller nærbesvimelse samtidig med hjertebanken. Besvimer du som følge av urolig hjerte bør lege tilkalles øyeblikkelig. For å utrede hjertebanken din nærmere kan en registrere EKG over ett eller flere døgn (Holtermonitorering, 24h-EKG), for å fange opp eventuelle rytmeforstyrrelser. EKG blir da registrert på en liten båndopptaker som du bærer på deg. I forkant av en eventuell ny time hos fastlegen din kan du prøve å tenke over hva som utløser disse anfallene. Har du vært unormalt stresset den dagen? Drukket mye kaffe? Andre ting?

Når det gjelder spørsmålet om det kan være noen sammenheng mellom din Klamydia-lungebetennelse og hjertebanken, tror jeg ikke det. En har lurt på om det kan være en sammenheng mellom Klamydia-lungebetennelse og åreforkalkning, men studier har ikke klart å bekrefte dette. En annen mulig forklaring kan være at kroppen din var i en litt ekstra stresset tilstand når du hadde lungebetennelse, og at dette kanskje gjorde deg mer mottakelig for hjertebanken, men det blir bare spekulasjoner.

Håper svaret kan være til hjelp! Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn