Hjerterytmeforstyrrelse

Spørsmål

Hei. Jeg er en 40 år gammel kvinne som ellers er frisk, men har i flere år hatt episoder med "løpende" hjerte. I perioder er det oftere enn andre, og noen ganger kjenner jeg kun ett ekstraslag etterfulgt av kortvarig trykk i brystet, og andre ganger (kun et fåtall episoder) har hjertet løpt av gårde i flere sekunder for så en opplevelse av at hjertet hopper over slag. Jeg hadde en episode i november 2018 hvor hjertet holdt på slik ett par minutter, men det var ifm en situasjon som var nervepirrende og bød på mye adrenalin og spenning. Har nylig vært til hjerteutredning, og alt så normalt ut. Tok belastnings-EKG og døgnregistrering. Men legen sa noe som bekymret meg litt. Han sa det ikke var normalt at hjertet løper slik jeg har opplevd, og at jeg bør undersøkes under ett anfall. Men det skjer jo så sjeldent, og er over innen jeg kommer meg til legen. Det jeg nå frykter er at et nytt anfall kan være farlig, og denne bekymringen har ført til at jeg nå oftere kjenner ekstraslag og trykk i brystet. Til informasjon har jeg ikke opplevd pustebesvær eller svimmelhet når hjertet slår ekstraslag. Legen nevnte noe om at hjertebanken kan skyldes en ekstra ledning til hjertet, og at 1 av 4 er født med det. Men kan man i så fall ikke finne ut av om jeg har det, og hva betyr i så fall det? Jeg er slank, trener jevnlig og det er ingen kjente hjertesykdommer i familien. Har to barn. Jeg håpet at hjerteutredningen skulle berolige meg om at ikke noe var galt, og målingen viste jo heller ingen funn. Men det som ble sagt har altså uroet meg, og jeg lurer på om det kan være noe galt med hjertet mitt som det er nesten umulig å oppdage på undersøkelser.

Kvinne 40

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Du er 40-år og har opplevd gjennom flere år at hjertet har "løpt" avgårde i noen sekunder, for så å hoppe over et slag. Du har hatt en slik epsiode i 2018 som har vart i to minutter. Du har vært utredet for dette med belastnings-EKG og døgnregistrering. Jeg antar at man også gjorde hjerteekkoundersøkelse av deg. Episoden i 2018 kom i en situasjon der du hadde mye adrenalin og som var nervepirrende. Legen som undersøkte deg sa at det muligens kunne skyldes en ekstra ledningsvei mellom forkamre og hjertekamrene, som kan gi hjerterytmeforstyrrelse. En av de lidelsene som gir dette er Wolff-Parkinson-White- syndrom,WPW, som finnes hos 0,10-0,20 prosent av befolkningen. Opp til 70 prosent har ingen tegn til hjertesykdom utover EKG forandringene. Du har lite plager av hjerterytmeforstyrrelsene dine, og de er kortvarige. Det er derfor ikke sikkert at du har noen hjerterytmeforstyrrelse som skyldes ekstra ledningsfibre mellom forkamre og hjertekamre. Det er i dag mulig å ta EKG selv ved å bruke sensorer som "AliveCor", som kobles opp mot en app på din telefon. Man vil da få dokumentert hjerterytmen og få et EKG. Dersom du har dette ofte kan du få et såkalt 24 timers EKG, der du tar et EKG døgnet rundt over flere dager.  I og med at du er henvist til hjertespesialist på grunn av hjerterytmeforstyrrelse så er det vesentlig at man få stilt en diagnose på denne hjerterytmeforstyrrelsen. Jeg forstår at du opplever at du ikke har blitt mer beroliget etter denne undersøkelsen, hvor du skal ha blitt fortalt at det ikke er normalt at hjertet løper slik, uten at man har en plan for videre diagnostikk. Det kan være slik at du har en normalvariant av rask puls som ledes gjennom et normalt ledningssystem, men på den annen side har du også hatt symptomer som "trykk i brystet". Du bør diskutere med din fastlege at du igjen blir henvist for videre utredning av hjerterytmen din hos en spesialist i hjertesykdommer, og gjerne med ledningssystmet til hjertet som spesialitet. Man har muligheter for å både framprovosere og gjøre målinger av impulsledning i hjertet som ledd i en utredning. Det er fullt mulig å diagnostisere hva for hjerterytmeforstyrrelse(r) du har.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn