Hjerterytme og trening

Spørsmål

Hopp i puls ved hard belastning. Øker til 105-115 av makspuls for så å gå like raskt ned . intervall på fra 20 sek til 2 minutter. Ikke hver gang Ca en av 4 treninger. ingen ubehag må kun stoppe opp mens det varer. Har vært til utredning for ca. 4 år siden. Ingen underliggende feil med hjerte, men antyder en lite arytmi uten behov for medisinering. Kommer gjerne i begynnelsen særlig ved rask opp eller nedgang i puls. Deretter helt normalt. Ingen plager eller smerter. Stabilt i hvile ca. 50 i hvilepuls. Ikke røyk eller alkohol. Sunn livsstil. normare blodtrykk og kolesterol. Sunt levesett.Fastlegen bagatelliserer det. Bør jeg få en ny utredning. Bør jeg bruke medisiner. Bør jeg holde på med trening som jeg gjør. Har ikke lyst til å endre på noe. Trener 4-5 timer pr uke med relativt høy intensitet.

Mann 72

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei ! 

Du er 72 år gammel og godt trent. Periodevis måler du en økning i makspuls fra 20 sekunder til 2 minutter under hard fysisk belastning. Du er hjerteutredet og jeg legger til grunn at man da har både gjort langtidsutredning av hjerterytme (Holter), arbeidsbelastning (AEKG) og hjerteekko undersøkelse. Dersom man da har påvist en "liten arytmi" uten behov for medisinering, så vil jeg anta at dette ikke er atrieflimmer. Stadig tilbakevendene atrieflimmer, som gjør at hjertet kan slå raskt og uregelmessig, skal behandles for å unngå hjerneslag. Endringer i hjerterytme er ikke unormalt. Mange har hyppige ekstraslag, rask endring i normal hjerterytme (sinusrytme), eller kortere innslag av regelmessig pulsgivende supraventrikulære hjerterytme, som ikke skal behandles. Den hjerterytme endringen du beskriver ved hard belastning er mest sannsynlig helt ufarlig, og til og med innenfor det normale. Jeg er derfor enig med din fastlege om han mener det. På den annen side er det også slik at hjertelidelser øker med alderen. Siden det er fire år siden du var til en slik utredning, og du opplever dette som plagsomt, og du trener hardt fire til fem ganger i uken, så vil en hjerteutredning  kunne gi deg "ro" i forhold til dette. Hensikten med utredninger er todelt. På den ene siden skal man påvise forandringer som kan behandles, men like viktig er det at den enkelte får en økt sikkerhet og dermed kan leve et godt liv. Dette er nok årsaken til at vi ser en økt frekvens av såkalte negative hjerteundersøkelser. Det vil si at det ikke er sykdom tilstede. 

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn