Hjerterytme og koffein

Spørsmål

For 9 år siden ble jeg vurdert satt på betablokker pga. uregelmessig hjerterytme. Etter å ha sluttet med nikotin ble plagene nesten borte og jeg har inntil for en måned siden vært "fin".
Den siste måneden har plagene økt i intensitet. Hjertet fullfører ikke alle slag. På ekg ser det ut som enn puls nedover. Dette oppstår oftest ved at jeg går ut i kaldt vær, bøyer meg ned for å ta opp ting eller reiser meg etter å ha slappet av. Jeg kan gjøre anstrengende arbeid uten at dette utløser plager. Bortsett fra ett og annet "spark" en sjelden gang.
Har nå kuttet ut kaffe ett par dager og det ser ut til å ha vesentlig effekt. Er dette logisk? Jeg har tidligere trappet ned på kaffeinntaket og drukket 3 kopper hver dag. Vil jeg bli mer ømfintlig for slike påvirkninger med alderen.
Jeg er for tiden til vaksinering "mot bistikk". Er i tredje uke av opptrappingsfasen på sju uker. Kan dette ha betydning?

Hilsen Ove (Fortsatt røykfri)

Mann, 41 år

Svar

Hei !

Jeg kan jo ikke vite med sikkerhet hva slags type uregelmessig hjerterytme du har, men antar / gjetter at det er det som kalles ekstrasystoler, som er den vanligste og vanligvis helt ufarlige formen for slike "ekstraslag".
Mange kan kjenne dette fra tid til annen, og noen mer enn andre.

Jeg gjetter på at det er dette du har, ut fra at du ellers er frisk, rimelig ung, og måten du beskriver både ditt EKG og hvordan du opplever dette på.

Det er meget velkjent at koffein forverrer slike problemer med "ekstraslag", og også at noen mennesker er mer følsomme for koffein enn andre.
Så på ditt spørsmål om det virker logisk at det å kutte ut kaffe, har fått deg til å få mye mindre av disse ekstraslagene, så er mitt svar et ubetinget ja.

Kaffereduksjon er vanligvis det første rådet man gir til folk som plages med dette.

Kan ikke se at din bistikk-vaksinering har noe med saken å gjøre.

Flott at du ser ut til å ha kvittet deg med et problem på en så enkel måte !
Hvis du kjenner lite eller ingen ting til dette fra nå av, kan du ta opp med legen din om ikke det kan være smart å forsøke å redusere dosen med betablokker, og evt se om du kan klare deg uten på sikt.
Test dog ikke ut dette på egenhånd, gjør det i samarbeid med din lege.

Lykke til videre !