Hjerterytme og alkoholinntak

Spørsmål

Mann 41 år. Problemer med hjertet etter alkoholinntak siste 3 år. Enten dagen ved inntak eller dagen etter. Hjertet blir plutselig urytmisk, skjelver, dirrer. Etterfulgt av svimmelhet, konsentrasjonssvikt, trøtthet. Større hendelse 1 år siden etter større inntak. Blir plutselig veldig svimmel dagen derpå. Hjertet oppleves som om det trekker seg sammen eller kramper seg. Flere runder med svært raske og svake slag. Høy og overfladisk puls resten av kvelden. Kroniske plager etter det. Ofte svimmel ved bevegelse, kvalm, mangel på luft, hoste, nedsatt yteevne ved trening(godt trent), fått lavere puls særlig om kvelden. Fra 65/60 til 50/45. Ikke ødemer. Får ikke hjerteundersøkelse av hjertespesialist etter konsultasjon grunnet at jeg hadde undersøkelse for noen år siden uten at noe galt ble påvist. Ikke drukket etter hendelse.

Mann
Svar

Du er en mann på 41 år, som opplever uregelmessig hjerterytme og ubehag etter alkoholinntak. Pulsen din varierer mellom 65/60 til 50/45 slag pr. min. Generelt er det slik at alkohol påvirker hjerterytmen og predisponerer for  hjerterytmeforstyrrelser som hjerteflimmer, men også andre rytmeforstyrrelser. Den mest vanlige er såkalt sinus takykardi, som er en økning av din normale hjerterytme. Alkohol påvirker også selve hjertefunksjonen, og gir nedsatt hjertefunksjon. Bakgrunnen for dette er endringer i kalsium i det som heter det "sarkoplasmatiske retikulum" i hjertecellene. Det er derfor slik at den beste måten og hindre dette på er å avstå fra alkohol. Dette gjelder spesielt for deg, siden du opplever plager forbundet med inntak av alkohol, og det er således bra at du ikke har drukket etter hendelse for 1 år tilbake.Man har studert alkoholinntak og hjerterytmeforstyrrelser, blant annet ved ølfestivalen i Munchen og hjerterytmeforstyrrelser oppstod hos hele 31 prosent. Dette kalles også for "Holiday Heart Syndrome". Dersom du har vedvarende problemer med hjerterytme selv om du ikke inntar alkohol, så er det slik at du kan be om en ny utredning for dette, selv om du for noen år siden ble utredet uten at man påviste noe galt. Det vil da være aktuelt å gjøre hjerteekko, langvarig EKG undersøkelse (Holter) og eventuelt en stresstest. Pulsfrekvensen du oppgir er innenfor det normale.