Hjerterytme og ablasjonsbehandling

Spørsmål

Hei Jeg har i flere år hatt hjertebank. Etter flere år med krig mot helsevesenet, begynte å ta det seriøst. Jeg var innom legevakten x antall ganger og jeg tok ekg flere ganger uten svar. Fikk beskjed om at alt er ok. Etterhvert tterhvert fikk jeg noe kraftigere og lengre anfall og oftere Hadde flere ekg prøver hos fastlegen og legevakten.Uten svar. fjor i desember fikk jeg diagnosen. Jeg hadde superventikulær tarkdi.Legen som ringte mente at det er ufarlig tilstand, jeg kunne velge og droppe operasjon eller ta en operasjon abdlasjons operasjon. Etter dette har jeg fått 1 anfall Engan i måneden. Jeg havnet på legevakten for 2månder tilbake da det varte i 1 time. Anfallet startet midt på natta uprovosert av stess eller noe annet. Mitt lengste anfall. Fikk målt på legevakten og ble sendt videre til ahus.Jeg fikk medisin isoptin. Legen fra sykehuset på ahus sa at jeg skulle bruke medisinen ved behov og det var ufarlig rytmeforstyrrelser. 1 månde senere fikk jeh anfall på morningen. Jeg fikk anfall ut av blå rett før jeg våknet. Det gjør meg engstelig. Jeg blir så redd når jeg våkner opp av dwt. Fastlegen ba meg ta isoptin 3 ganger daglig. Jeg har fått bivirkninger over tid. I starten merket jeg ikke veldig mye.men bivirkninger ble sterkere over tid. Jeg blir ekstremt redusert og svimmel av den. Ubehagelig å stå opp av hjertebank og ekstremt høy puls. Jeg har ofte vondt i brystet og jeg forstår ikke hva jeg skal gjøre. Statusen er at jeg venter på operasjon. Alle legene jeg har møtt på tar det så light og sier at det er ufarlig. Spørmålet mitt er 1. Trenger jeg p være redd for noe? 2. Må jeg bare stole på det legenw sier at dette er ufarlig ? 3. Psykisk sliter jeg nå. Jeg er redd for å besvime og det verste. 4. Abdlasjons operasjon : jeg har lest på nette at folk for ekstra slag eller høy puls etter operasjonen? Hva vet du om suksessfulle operasjoner eller mislykkede? Blir alle 100%friske? Er operasjonen uproblematisk? 5. Hva kan jeg gjøre selv?

Mann 25
Svar

Hei !

Du har en rask hjerterytme iform av en supraventrikulær takykard og du er satt opp til såkalt ablasjonsbehandling. En supraventrikulær takykardi er i utganghspunktet ufarlig og veldig vanlig. En slik hjerterytmeforstyrrelse kan imidlertid være svært ubehagelig, som du erfarer. Du behøver ikke være engstelig for dette, utover at det naturligvis er ubehagelig. Det er også slik at ved angst eller redsel, så kan hjertet begynne å slå kraftig og raskt. En slik hjerterytme kan derfor bli tolket som dette. Jeg forstår at du blir sliten av dette, fordi selv om du prøver å slappe av, så oppstår denne hjerterytmeforstyrrelsen og du vil derfor ikke finne hvile. Ved en ablasjonsbehandling så ødelegger man eventuelle ekstra ledningsbaner fra forkamre til hjertekamre, for å unngå at det skal oppstå hjerterytmeforstyrrelse. De fleste ablasjonsbehandlingene er vellykkede, men det kan ta noen måender før du får det endelige resulatet. Operasjonen er relativt uproblematisk, men den kan være tidkrevende. Du vil derfor kunne få noe avslappende under prosedyren. Om det er spesifikke utløsende årsaker, som alkohol, kaffe eller lite søvn, så kan du korrigere for disse.