Hjerterytme forstyrrelse

Spørsmål

Hei! Fra tid til annen opplever jeg en kraftig pulsøkning uten at jeg er fysisk aktiv. Jeg opplevde det for første gang for ca 19 år siden. Det har forekommet i gjennomsnitt 1 x PR år, men nå er det hyppigere, ca en gang PR mnd. I dag morges hadde jeg puls i 185i ca halv time før det ga seg. Da kan jeg ikke gjøre noe, bare sitte helt stille ellers svartner det. BT bra. Jeg er overvektig og har vært det de siste fem år. BMI 29. Er i gang med vektreduksjon. Bør jeg elles foreta meg noe?

Svar

Hei !
Takk for spørsmålet. Du spør om du bør foreta deg noe i forhold til at du har hjerterytmeforstyrrelser av en halv times varighet, og som gjør at du vil nesten vil besvime. Du har telt pulsen din til å være rundt 185. Det som skjer ved en såpass rask puls, er at hjertet får mindre blod å pumpe ut i kroppen på hvert slag. Du forteller ikke om pulsen din er uregelmessig. Om den er det kan det være det vi kaller for atrieflimmer. Om den oppstår fra tid til annen bruker man å anvende termen "paroksysmal". Som en samlebetegnelse for alle disse rytmeforstyrrelsen, bruker man paroksysmal supraventrikulær takykardi. Du bør ta kontakt med lege neste gang du har denne rytmeforstyrrelsen. Det finnes også apper du kan kjøpe til telefonen din, som kan påvise hjerterytmeforstyrrelsen din. Det kan være aktuelt å sette deg på blodfortynnende for å redusere sannsynligheten for hjermeslag, som kan være forbundet med rytmeforstyrrelser. Dette må du ta opp med din lege, så vil han utrede deg videre.
Hva gjelder overvekt og BMI 29, så er dette naturligvis viktig å ta tak i. Da gjelder de vanlige rådene om aktivitet og kosthold. Det som kan være en grei leveregel, er at man stort sett kan spise det man vil av et sundt kosthold, men mindre mengder. Likeledes er det viktig å øke inntaket av grønnsaker og frukt. Men, igjen så er det slik at både den riktige treningen og endring av kosthold, er den man klarer å gjennomføre over tid.

Håper dette var svar på spørsmålene dine.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-