Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hjertebank

Spørsmål

Hei! Jeg er en ellers frisk jente som har blitt svært bekynret for hjertet. Jeg har mye hjertebank og ofte følelsen av at hjertet hopper over et slag, selvom fastlege lyttet på hjertet og ikke kunne høre dette. Jeg har en del smerter i brystet som har vært av og på i et par uker: alt fra klemmende, trykkende og stikkende smerter midt i brystet, som også ofte flytter på seg. Smertene er ikke fryktelig intense og varer kun 1-2 sekunder. I det siste har jeg også opplevd et raskt vondt dunk fra midten av brystet (ikke hjerteslag), som har vart et sekund og dermed gått bort, for så å gjenta seg etter noen minutter. Dette forekommer alltid i hvileposisjon og gjerne om kvelden. Min store frykt er hjertesykdom, og jeg lurer på om det jeg opplever er små hjerteinfarkt eller varsler om hjertestans. Jeg er ellers frisk, normalvektig, og har normalt kolestrol og blodtrykk. Ikke vondt i brystet når fastlege trykker og ingen stråling til andre deler av kroppen. Har noe hjertedød i familien av besteforeldre, men det var i 60+ alder og etter tid med hjertesykdom. Bør jeg være bekymret? Sliter generelt med helseangst og håper forklaringen er så enkel som det.

Kvinne 23
Svar

Hei ! Du er en frisk jente som er bekymret for hjertet ditt. Du har mye hjertebank, og har følelsen av at hjertet hopper over et slag. Fastlegen har lyttet på hjertet ditt, men kunne ikke høre dette. I tillegg har du smerter i brystet som har vært av og på i et par uker. Det du har er ikke små hjerteinfarkt. Hjerteinfarkt gir smerter som du vil merke på en helt annen måte, og du ville ha følt deg syk. De vil være intense. De ville dessuten ha blitt utløst av aktivitet, mens dine smerter kommer om kvalden, når du er i ro.. Det er mye mer sannsynlig at smertene dine skyldes spenninger i muskulaturen mellom ribbebeinene dine. Dette kalles intercostalmyalgier.Hjertebank er svært vanlig, og man får gjerne mer hjertebank om man blir stresset eller urolig. Dette behøver ikke å være en uro man er seg selv bevisst. Det at du kjenner at hjertet "hopper " over et slag skyldes at et ekstraslag kommer raskere enn et vanlig slag, men etter et ekstraslag, vil det være en pause. Hjerteslag er en kobling mellom elektrisitet og mekanikk, det vil si mellom ledningssystem og hjertepumpa. Ledningssytemet kan ikke aktivere hjertemuskelen like etter at den har trukket seg sammen. Det vil si at hjertemuskelen depolariserer. Den må repolariseres før den igjen kan depolariseres, og dermed trekkes seg sammen. Dette tar litt lengre tid og det neste slaget vil dermed komme litt seinere. Det er det du kjenner som at hjertet hopper over et slag. Du er frisk og normalvektig. Du har normalt kolesterol og blodtrykk. Ingen under 60 år med hjertesykdom. Du bør ikke være bekymret. Fastlegen kan ta et vanlig EKG av deg, om han ikke allerede har gjort dette. Det kan være nok for å se hva for ekstraslag du har. Jeg synes ikke at det i utgangspunktet er nødvendig å gjøre 24-timers EKG på deg, men det kan være en ide å gjøre en full utredning av deg, om du er sterkt psykisk plaget av dette. Min mening er at det du har en helseangst og at forklaringen ut fra det du har beskrevet, kan passe godt med dette. Dine symptomer er ikke en varsel om snarlig hjertestans. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-