Hjertebank.

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 37 år som periodevis opplever hjertebank / urolig hjerte. Det oppleves å dunke med "stortrommeslag" i serier på 3-4 av gangen. Hjerterytmen oppleves da å være ustabil. Slik kan det holde på i noen timer, og opp til noen døgn. Det er ikke smertefult, men er ganske ubehagelig slik at det fratar meg nattesøvnen. Disse hjerteproblemene starter typisk når jeg legger meg for kvelden.Jeg hadde en slik hjertebank-runde i fjor sommer, og da oppsøkte jeg hjertespesialist. EKG viste normal sinusrytme (om jeg ikke husker feil), siden jeg akkurat på konsultasjonstidspunktet ikke hadde uregelmessig hjerte / hjertebank. I tillegg ble det tatt ultralyd av hjertet, som også var helt normal. Jeg klarer ikke å se noen typisk sammenheng med mine gjøremål / kosthold og når hjertet starter med disse "stortromme"/uregelmessige -episodene. Jeg tok også en generell helsesjekk for et par måneder siden, og sjekken samt blodprøvene var normale. Det eneste legen da da, var at jeg hadde ganske lav hvilepuls (mener å huske det var 48 slag/min). Jeg er ellers en svært aktiv person (trener 7-8 ganger per uke, både styrke og løping), samt at jeg jobber ganske mye. Røyker ikke, snuser ikke og drikker ganske lite. Drikker 2-3 kopper kaffe per dag. Har ingen sykdommer for øvrig og bruker ingen medisiner. Kjenner meg frisk og rask ellers uten ytterligere symptomer. Jeg lurer altså på om dette kan være noe alvorlig og/eller kan noe gjøres?

Mann 37
Svar

Hei! Du er veltrent og har episoder med hjertebank. Disse kommer gjerne når du legger deg om kvelden. Du har tatt EKG, som viste normal sinusrytme og hjerteekko som var normal. Du har derimot ikke tatt EKG når du har anfall. For å få en diagnose bør du prøve å få tatt et EKG når du har anfall. Det finnes muligheter til å kjøpe EKG takere som er som en plate, som du legger fingrene dine på og får registrert frekvens og EKG. Alternativt at du får tatt et langtidsEKG (Holter) . Du kan ha en rask sinusrytme  med ekstraslag eller rytmer der du bør bli behandlet med blodfortynnende medisiner om dette opptrer ofte. I utganspunktet er det vanlige vanlig og jeg ville tro at du har en normal hjerterytme med ekstraslag, men samtidig er det viktig å utelukke for eksempel en paroxysmal atrieflimmer . Det at den er «paroxysmal» forteller kun at den opptrer/ blir utløst uten en klar årsak, og at den ikke er permanent. Det er viktig at man får kartlagt din hjerterytme før man setter i gang behandling. Ved en normal sinusrytme med ekstraslag, så skal man ikke behandle dette. Atrieflimmer eller andre hjerterytmer kan behandles ved store plager, men da er det også slik at selve behandlingen har bivirkninger. Men, først må man analysere hva for rytme du har. Lykke til!