Hjertebank

Spørsmål

Hva kan jeg gjøre med følgende :

Da jeg skulle løfte et tegnebrett opp fra gulvet, fikk jeg akutte støtvise kraftige smerter rundt hjertet , dette vedvarte ca 1 døgn, men da i mindre smerteomfang. Episoden var etterfulgt av hjertebank og den har vedvart i 14 dager, med åndenød, svimmelhet når jeg reiser meg. Jeg blir andpusten bare av å reise meg. Er dette normalt ? Jeg har tidligere hatt og har ofte muskulære spenninger og smerter i brystkassen, men er bekymret pga. hjertebanken som ikke opphører. Jeg våkner også med hjertebank.
Har vedvarende hjertebank selv når jeg hviler.
Har tatt EKG som var normal. Hadde høy puls og de konstaterte hjertebank.
Hva kan jeg gjøre ift. dette?
Kan man gå med vedvarende konstant hjertebank uten at hjertet tar skade av det ?
Kunne få antidepressiva eller vival - men har avstått fra det fordi jeg ikke føler meg deprimert.

Relevante sykdommer/medisiner:
Psykosomatiske problemer i form av spenninger i muskler, overfladisk pust bl.a.

Kvinne, 41 år

Svar

Hei!

Hjertebank er et uttrykk som kan bety to ting enten at hjertet banker raskt eller at det banker "hardt", dvs at man opplever hjerteslagene som kraftigere og mer tydelige enn vanlig. Jeg tror det i ditt tilfelle dreier seg om rask hjerterytme, altså høy puls.

Det er mange grunner til at hjertet banker raskt, men den vanligste er nok at kroppen og sinnet er på et høyere gir enn vanlig, og selv om det kan være psykiske årsaker til dette så behøver det ikke å dreie seg om nervøsitet eller engstelse og det er ikke noe mindreverdig årsak til rask puls på noen måte.

I og med at du har tatt EKG må legen din ha klarlagt at det ikke dreier seg om en annen rytmeforstyrrelse, feks hjerteflimmer. Du skriver ikke hvor rask pulsen var/er, men i og med at du ikke er tilbudt pulssenkende medikamenter er den kanskje ikke ekstremt høy.

Andre årsaker til rask puls kan være inntak røyk/kaffe/alkohol, stoffskifteforstyrrelser, medikamenter, lav blodprosent, infeksjon, hjertesykdom, lungesykdom, lavt blodtrykk. Legen din bør ha lett etter muligeforklarigner ved en generell fysisk undersøkelse av deg samt blodprøver.

Hvis man ikke finner årsaker til rask puls, men pulsen likevel er raskere enn forventet og ubehagelig for pasienten, kan det være fornuftig å senke pulsen med medikamenter. Man kan bruke medikamenter som virker direkte på hjertet, men mener man at årsaken ligger på et mentalt plan, som ved feks angst kan man forsøke å roe ned pulsen med såkalt "beroligende" medikament. Det sier seg selv at det bør være et kortvarig behandlingsforsøk - og ikke en fast medisinering.

Hvis blodtrykket er normalt og pulsen ikke er veldig høy, feks konstant over 100, er det ikke skadelig å gå med høyere puls enn vanlig. Her er det jo litt vagjørende hva som er den bakenforliggende årsaken, som kanskje er viktigere å behandle enn selve hjertebanken.

I og med at du har gått lenge med såpass tydelige symptomer synes jeg du skal få en ny vurdering hos legen din.