Hjertebank

Spørsmål

Har de siste md. ofte hatt en følelse av at hjertet slår veldig hardt. Har ikke merket øket puls, uregelmessighet, svimmelhet, kortpustethet eller noe slikt. Jeg merker dette stort sett når jeg er helt i ro, og det virker som om det gir seg når jeg tar noen dype pust. Er 184 høy og veier ca. 88 kg. Ikke i mitt livs form for tiden, men har ikke merket noen problemer utover dårlig kondis når jeg har gjennomført noen kanskje "litt over evne" treningsøkter sammen med venner den siste tiden. Er også aktiv dykker og lurer på om jeg kan fortsette med det uten å sjekke dette nærmere.

Mann, 35 år

Svar

Hei!

Hjertebank er et vidt begrep som vanligvis er det samme som et ubehag i hjerteregionen, og ikke alle klarer å definere helt hva det består i.
Hjertebank kan bety:
- høy puls (stress, høyt stoffskifte, blodmangel, rytmeforstyrrelse, medisiner)
- uregelmessig puls (hjerteflimmer, medisiner, ufarlige ekstraslag)
- kraftigere slag enn vanlig

Det synes å være det siste som er tilfelle hos deg. Stress kan medføre at hjertet bankere hardere enn vanlig, men også lavt jerninnhold i blodet, stoffskifteforstyrrelser og lungelidelser kan føre til at hjertet øker kraften i hvert "bank". Ofte ledsages dette av hurtigere puls, og utredning hos lege må bestå i EKG og blodprøver, eventuelt et røntgenbilde av lungene. Hvis EKG er normalt og du fortsatt har plager, kan det være fornuftig å gjøre en 24-timers registrering slik at man er sikker på at man har en registrering når symptomene er tilstede.

Med tanke på dykking så tror jeg helst at dette ikke er noe problem, men jeg ville uansett ha en legevudering med relevante undersøkelser før jeg fortsatte med dykking. Hvis det skulle bli et problem med hjerterytmen under et dykk, om ikke annet enn at du får angst og kanskje panikk - så kan du sette deg selv og andre i fare.

Du nevner ikke noe om mentalt stress, men den vanligste årsaken til slike "hjertesymptomer" er nok psykiske. For å kunne si at det er det som er forklaringen må i alle fall andre mer kroppslige og bedre målbare undersøkelser utelukkes.