Hjertebank og kaliummangel

Spørsmål

Hei, i fjor sommer(juni-august) gikk jeg ufrivillig ned 10kg. Blitt sjekket og innlagt på sykehus 2 ganger akutt pga Kaliummangel. Fått intravenøs og utskrevet. Kun fått beskjed at jeg har Emfysem. Sluttet å røyke på med en gang, dette er ca. 8 mnd siden. Er fortsatt dårlig og forbrenner ca. 1.700 kalorier daglig og tar Kaliumtilskudd. Har vært utredet for kreft, fjernet mange polypper i tarm og fjernet. Samme i magen. Blitt scannet fra «topp til tå» og finner ikke noe annen. Nå har jeg hvilepuls mellom 82-84 i døgnet. Det siste ukene har jeg ca. 110-120 når jeg våkner om morgenen. Er ubehagelig da jeg kjenner hjertebank og «stress» Innvendig. Selv liggende på sofaen og om natten har jeg over 80 i puls. Mye hjertedødsfall i ung alder i familien. Skal nå til hormonnspesialidt. Men synes det er rart at hjerte ikke er sjekket grundige ? Fastlegen sier at han vet ikke hva han skal gjøre videre. Ble henvist til lungelege, fant hovne lymfeknuter for ca. 3 mnd siden. Legen lovet å ringe etter å studert og snakket med kollegaer. Ennå ikke hørt noe. Nå til uken så blir det hormonspesialist. Fastlegen sier han ikke kan gjøre mer. Prøvd ulike betablokker, men fikk bivirkning av alle. Da sa fastlegen at jeg måtte drikke Fassis pga salt og kallumtilskudd. Bør jeg prøve en annen lege for «second»opinion ? Er veldig utmattet og ligger på sofaen stort sett hele tiden. Sykemeldt i en krevende og stressende jobb som leder for ca. 40 ansatte. Jeg er bekymret for hjertet noe jeg har sagt til legen da han selv målte hvilepuls på 94 da jeg var det sist. Føler jeg blir en kasteball i helsevesenet og blir bare mer og mer bekymret og redd. Blir ofte svimmel og svak. Hva kan du anbefale ? Mvh Kvinne 55 år.

Kvinne 55
Svar

Hei!

Du har vært innlagt på sykehus for kaliummangel og hjertebank. Du har fått intravenøs væske og deretter blitt utskrevet.Du har kun fått beskjed om at du har emfysem. Du tar nå kaliumtilskudd. Du er tidligere utredet for kreft, og man finner ikke noen klar årsak til at du har gått ned 10 kilo ufrivillig. Det aktuelle nå er at du har en rask hvilepuls og kan våkne med en hjertefrekvens på 110 til 12o slag pr. minutt når du våkner om morgen. Du føler ubehag og stress innvending. Man har funnet hovne lymfeknuter og du ble henvist til lungelege, som har lovt deg å ringe etter å ha snakket med kolleger. Det har lungelegen ikke gjort. Du har en krevende jobb med lederansvar for 40 ansatte.

Jeg vil kommentere det siste først. Lungelegen har naturligvis en plikt til å ringe deg tilbake for å gi deg et svar. Dette svaret må du etterlyse enten selv, eller at du ber din fastlege om å etterlyse svaret på undersøkelsen.

Så til ditt vekt tap. Du er utredet for alvorlig sykdom i forhold til dette. Du er utredet fra "topp til tå". Årsaker til vekttap kan være mange. Det kan være endringer i den sosiale situasjonen, som psykiske belastninger. Siden du er utredet for kreft, så er det nærliggende at man tenker på andre årsaker som hormonelle. Du oppgir ikke stoffskifte verdier. Hyperthyreose er en årsak til vekttap, og hjertebank. 

Du skriver at du har brukt betablokker, men har fått bivirkninger av disse. Jeg regner med at du dermed er utredet for din hjerterytme, før man har begynt å behandle deg. Elektrolyttforstyrrelser, det vil si endringer i saltbalansen i kroppen kan påvirke hjerterytmen. Det samme kan som kjent hormoner. Det finnes også andre mer sjeldne tilstander som kan gi både høyt blodtrykk og rask hjerterytme (Som f.eks. Feokromocytom).  Du er sykemeldt i en krevende og stressende jobb. 

Rask hjerterytme normal hjerterytme, såkalt sinusrytme, er ikke farlig i seg selv. Det er naturlig i mange situasjoner, spesielt ved angst og stress. Det er likevel slik at man må se hele deg og ikke bare de enkelte symptomer. Det er ofte ved en slik "organsentrering" at vi opplever å bli kasteballer. 

Det å bytte lege, eller å få en annen sin lege sin mening, kan være nyttig for både behandlende lege og pasienten. Det er ikke slik at leger ikke tar feil. Det gjelder for alle av oss. Problemet er når vi som leger tror at vi ikke gjør det. Jeg tror det kan være nyttig av deg å bli undersøkt av en annen lege. Du kan jo være helt åpen mot din fastlege om dette. Lykke til !