Hjertebank, brystsmerter og halsbrann

Spørsmål

Hei! Er en kvinne på 25 år som sliter litt for tiden. Fredagen drakk jeg øl, og det ble litt lite mat. Dette resulterte i at jeg kastet opp lørdags morgen. Litt senere på dagen fikk jeg lette brystsmerter og ble tung i pusten. Tungt å puste inn. Tok dette opp med legen på Mandag siden jeg hadde time, og siden jeg har blitt utredet for hjertebank ville ikke legen gå mer inn på det. Torsdagen ble dette verre, og ble sikkert mer lagt merke til pga angst. Ringte da opp til legevakten og fikk tatt ekg, denne var fin. Blodtrykket var 123/80. Har også tidligere blitt utredet for hjertebank der jeg hadde 24 timers ekg på meg, samt en ekg litt tidligere. Har altså tatt 3 ekg'er å alle ser fine ut i følge legen, men han vil fremdeles sette på meg ekg i over en uke for å overvåke hjerterytmen for å utelukke feil helt. Jeg plages med angst fra før, og vi begge er i grunn klar over at dette kan være angsten. Har fått Nexium 40mg ifall det er sure oppstøt. Men går det an å ha sure oppstøt uten å kjenne det? At man ikke har halsbrann? Det kjennes ut som at jeg har noe i halsen, og føler at alt dette blir verre etter jeg har spist. Smertene ligger mest på venstre side, stråler ut i skuldra og litt ut i armen og har smerter i nesten hele brystet og fra halsen og ned til kløfta. Kan det fremdeles være hjertet? Er overvektig. 160cm og 100kg. Men har tatt av 15kg, sykler ca 1 mil om dag å går av og til på fjellet. Er ordentlig bekymret for at det er noe galt. Om morgen når jeg våkner kjennes jeg helt fin ut! Etter en times tid kjenner jeg litt til brystsmertene, også eskalerer det seg i løpet av dagen. Har også hatt noen episoder det jeg kjenner "hjertehopp", og en gang når jeg lå i senga kjentes det ut så at hjertet stoppet. Måtte sette meg opp i senga for å få puste. Håper du ser en sammenheng i dette rotete innlegget. Hilsen bekymret 25åring.

Kvinne 25
Svar

Hei !

du er en kvinne på 25 år med hjertebank og brystsmerter. I samband med alkohol inntak og påfølgende oppkast dagen etter, fikk du lette brystsmerter og ble tung i pusten. Tungt å puste inn. Det forverret seg uken etter og du var hos legevakt, hvor man tok et EKG som var normalt. Blodtrykket ditt var 123/80 mmHg. Du har fått Nexium på grunn av mistanke om sure oppstøtt, som årsak til dine brystsmerter. Det er vanskelig å avgjøre hva dine brystsmerter skyldes. Mest sannsynlig kan de ha en sammenheng mellom oppkast på fredag og at det du beskriver som brystsmerter egentlig kommer fra spiserøret. Spiserøret følger ryggsøylen og kan kjennes spesielt på venstre side ut fra hvordan spiserøret ligger anatomisk. Du har tatt EKG og har tre normale EKG. Du har vært utredet for hjertebank tidligere, uten at man har påvist noe galt (patologisk). Du skal ha EKG på deg i 7 dager for å utelukke at du har en rytmeforstyrrelse.  Du kan ha "sure oppstøt" uten at du merker det som typiske sure oppstøt, men mer som smerter i brystkassen. Smertene er da ekvivalenten til den brennende følelsen sure oppstøt gir. Dersom du blir bedre av Nexium, så kan dette være tilfellet. På grunn av din alder og normale EKG er det lite trolig at du har hjertesykdom.Du er overvektig, men har tatt av 15 Kg og sykler 1 mil hver dag. Dette ville ha kunnet gitt deg store plager dersom du hadde hatt en hjertelidelse. Det er forøvrig imponerende at du gjør denne innsatsen !!


Du beskriver at du har angst for hjertelidelse, og jeg synes det er fint at man utreder deg med EKG i 7 dager. Dette vil kunne gi deg mer "fred" i forhold til at man mest sannsynlig ikke finner noe galt på dette EKG. Om man fokuserer på en smerte, pust eller hjerterytme, så vil selve fokuset påvirke hvordan man oppfatter tilstanden man er i. Har man angst for at noe er "galt", så vil også normale tilstander kunne fortolkes inn i en slik tilstand. Jeg oppfatter det symptombildet du beskriver, som noe som kan ha en slik forbindelse mellom angst og ubehag. Alt i alt så ville jeg ikke vært veldig urolig for verken hjerte eller pust, men det er viktig at fastlegen undersøker deg godt, også med henblikk på om du har plager med luftveiene. Ønsker deg lykke til !