Hjerte

Spørsmål

Jeg er veldig urolig ang hjertet. Vet ikkje om det er noe med hjertet mitt, om det er muskulært eller hva det er. Symptomene: * skarpe, skjærende smerter i brystet. Varer noen minutter. Smerter øker ved innpust. Pågått i noen år. Skjer innimellom. * Siste halvår: følelse av at hjertet stopper. Knute/klump midt i brystet, nærmere venstre side. Tung pust når det pågår. Varer en del minutter. Opptil 10-15m. Føler det stråler litt opp mot halsen også. Den klump følelsen. * Ofte: press i brystkassen. Midt i brystet. Som om noen holder et trykk på brystet. * Vi har en del hjerteproblemer i familien. På min far sin side. Farfar og morfar til min far har hatt hjerteinfarkt, samt hannes mormor. Min farmor har hatt noe feil med hjerter, hjerteklaffene. Min farfar Finn hjerteinfarkt i en alder av 47 og et nytt 10 år senere. Jeg har også veldig mye hjertebank som starter for rundt 2 år siden. Føler det har økt på. Har også en del ekstra hjerteslag, eller at hjertet hopper over et slag. Jeg lurer veldig på hva dette kan være. Om det er noe med hjertet eller bare muskulært?

Kvinne 21

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei du har angst for at du har noe som er galt med hjertet ditt. Du har symptomer som at du har skarpe, skjærende smerte i brystet. Disse varer noen minutter, og øker ved innpust. Dette er ikke typiske smerte som ved hjertelidelse. At smertene øker ved innpust, kan være et uttrykk for at de sitter i brystveggen. De kan da sitte i musklene mellom ribbebeinene (intercostal muskulatur) eller i leddene mellom ribbein og brystbein (costo-chondral leddet). Man så dette hos soldater som kom hjem fra Vietnam krigen og det ble beskrevet som Tietzes syndrom. Så beskriver du en følelse av at hjertet "stopper". Dette kan være ekstraslag med såkalte kompensatoriske pauser. Det vil si at etter et normalt slag kommer det et ekstraslag. Etter det ekstraslaget vil det gå en tid før neste normale slag kommer, og dette gjør at hjertet får legre tid til å fylles med  blod og dermede vil dette kunne føles som et tyngre og kraftigere slag. Press i brystet finnes også ved angst tilstander. Du beskriver at det har vært mye hjertesykdom og tidlig død hos din far og mye hjertelidelser på far siden av slekten. Du beskriver at du har mye hjertebank. Hjertebank hos deg er mest sannsynlig en såkalt sinustakykardi. Det vil si at den normale hjerterytmen din blir hø, og dette kan skyldes stresshormoner og eventuell som en følge av aktivering av det sympatiske nervesystemet ditt. Det er ufarlig. I og med at du har svært mye hjertesydom på far siden, så kan det være grunnlag for å gjøre en belastningstest og et hjerteekko av deg. Mest sannsynlig er dette helt normalt, men det vil kanskje gi deg mer ro i forhold til alt det du tenker på. Jeg tror imidlertid ikke at du har alvorlig hjertesykdom, men at mye er muskulært. Jeg ønsker deg lykke til videre.

Har du spørsmål om HJERTE- OG KARSYKDOMMER?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Hans Thorbjørn Rydningen HJERTE- OG KARSYKDOMMER
Pris fra 199,-