Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ekstraslag

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 29 år, som har kjent ekstraslag helt siden jeg var barn/ungdom. Jeg har hatt angst siden jeg var 13 år- stort sett helseangst som handler om hjertet, og at jeg ikke stoler på at det er friskt. Jeg tørr ikke å kjøre bil alene, fordi jeg er redd for å få uregelmessig hjerterytme etterfulgt av panikk uten at noen jeg kjenner kan hjelpe meg. (Les tilleggsinformasjon om EKG-testene.)

Jeg får fort ekstraslag under angstanfall, for eksempel når jeg står i kø i kassa og føler meg "fanget". Men i det siste har det kommet midt på natten. Det skal sies at jeg kan gå en hel dag uten ekstraslag, men når jeg legger ned, kommer det ganske fort. Den siste måneden har jeg hatt to sånne netter, der hjertet har hatt ekstraslag hvert 4. slag, og disse to gangene har dette holdt på i over én time. Jeg har prøvd å endre på liggestillinger, men ingenting hjelper. Det eneste som hjelper er å reise seg opp. Dette skjer forresten nesten aldri hvis jeg legger meg relativt tidlig, men hvis jeg våkner om natten for å tisse, og legger meg igjen (Sist skjedde dette rundt klokken 3 om natta), så kommer ekstraslagene med en gang.

Jeg kan også få et par ekstraslag hvis jeg reiser meg opp fra senga for eksempel. Jeg ser også et mønster i spisevanene. Hvis jeg legger meg "sulten", er det større sannsynlighet for at ekstraslagene kommer. Er jeg mett og uthvilt, kommer det sjeldent.

Jeg ringte forresten en hjerteklinikk i dag, og de sa at hvis jeg var mye plaget, kunne jeg prøve betablokker. Jeg er generelt ikke glad i medisiner, så dette gjorde meg veldig lei meg. Jeg er 29 år, og vil ikke være avhengig av hjertemedisiner enda. Og jeg er ikke plaget med dette så mye. Sånne anfall kommer kanskje to ganger i måneden, ellers får jeg ekstraslag litt her og der. Iblant går jeg flere dager uten. Bør jeg være bekymret, eller skal jeg stole på fastlegen min? Hvorfor holder hjertet på som dette, og er det vanlig å ha ekstraslag over så lang tid? Tusen takk!

Mann 29
Svar

Hei ! Du er en 29 årig kvinne som har kjent ekstraslag helt siden du var barn/ungdom. Du har hatt helseangst siden du var 13 år, og denne angsten omhandler stort sett hjertet ditt. Du har en hel del begrensninger i livet ditt på grunn av angst for hjertet ditt.

Blant annet at du ikke tør å kjøre bil alene, fordi du er redd for å få uregelmessig hjerterytme etterfulgt av panikk. Helseangst kan være invalidiserende. Slik jeg leser ditt spørsmål er det mer helseangst som er din begrensing og at ekstraslagene er et symptom på din helseangst. Betablokkere kan hjelpe på selve hjerterytmeforstyrrelsen, og den kan også ha en effekt på angsten din. Behandling av helseangst er mulig og det finnes selvhjelpsprogram for dette.

Det er ingen grunn til å være bekymret for at du har ekstraslag. Dette er svært vanlig. Det er vanlig at man kan ha ekstraslag gjennom hele livet. Enkelte ting kan provosere dette fram som kaffe, alkohol, lite søvn og stress. Du kan lese mer om ekstraslag her.

Så for å summere opp svaret mitt, så kan du stole på fastlegen din, det er mange årsaker til at hjertet holder på med dette, og det er vanlig at man har disse ekstraslagene.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-