Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ekstraslag

Spørsmål

Jeg har vært mye plaget med smerter, trykk og dobbeltslag i noen år nå. Kan gå i trapper og i bakker, for plutselig å få problemer med pusten og da sliter jeg. Våkner også noen ganger om natten på grunn av kraftig hjertebank. Har vært utredet og de finner ikke noe galt, men nå er symptomene verre. De siste 6 dagene har jeg hatt perioder, på 1-2 timer med mange doble slag, en puls som varierer fra 43 - 120 i løpet av kort tid og mens jeg er i ro. De doble hjerteslagene kommer ganske tett i løpet av ett- to minutter, for så og roe seg litt, før det begynner på nytt. Dette kan da ikke være riktig eller må jeg bare slå meg til ro med at alt er som det skal være?

Kvinne 73
Svar

Hei !

Hjerterytmen er variabel og det kan være vanskelig å fange den i øyeblikket. Man vil derfor gjennomføre et såkalt Holter EKG, der man registrerer hjerterytmen over lengre tid. På den måten vil man se hva for rytme du har når du registrer den. Et puls oksymeter er ikke godt nok for å registrere pulsen nøyaktig. Om du har doble hjerteslag, så kan det være ulike former for rytmeforstyrrelser. Det kan være ekstraslag med pauser. Ekstraslag kan være svært ubehagelige, selv om de ikke representerer noen fare. Det er viktig at man utelukker høyt stoffskifte (hyperthyreose), og andre underliggende årsaker til at du får disse. Det er mulig å gi deg medisiner som kan gi deg færre ekstraslag, men samtidig vil disse medisinene ha bivirkninger som kan være plagsomme. Du skriver at du er utredet for dette tidligere.  Selv om du er utredet tidligere, så kan du få en endring, som gjør at du igjen bør utredes for det samme.  Det er derfor viktig at du tar opp dette med legen din. Det kan være aktuelt med Holter-registrering, hjerteekko og arbeidstest o.s.v. Ekstraslag kan dessuten bli verre om man har endringer i livet sitt, for eksempel at man får en økt angst eller at man sover dårlig. Likeledes om man for eksempel har andre ytre påvirkninger som den krisen hele landet er inne i for øyeblikket og som preger oss både bevisst og ubevisst.  Astma medisiner kan også gjøre at du får hjerterytmeforstyrrelser. Jeg synes at du bør ta dette opp på nytt med din fastlege, og ikke slå deg til ro med at alt er som det skal være, før man har undersøkt deg.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-