Ekstraslag og hvilepuls

Spørsmål

Hei! Jeg er ei gift firebarnsmor på snart 42 år. De siste tre årene har jeg, stort sett, trent regelmessig 2-5 ganger i uken. Treningen er gåturer med innslag av løping, styrketrening og fotball. I pausene på fotballtreningene for ca 2,5 år siden merket jeg at pulsen hoppet over noen slag, pluss at pulsen på pulsbeltet innimellom viste at jeg hadde hatt makspuls på 230. Noe som jeg ikke hadde merket og som helt sikkert ikke stemte. Jeg ble utredet for hjerterytmeforstyrrelse hvor de fant ut at jeg hadde noen ufarlige ekstraslag. Fikk beskjed om at ble jeg meget plaget av det, være seg svimmel og smerter skulle jeg kontakte de igjen for å gjenta undersøkelsene. Nå går jeg med en aktivetsklokke FIT bit Charge, så jeg har blitt bevisst på hvilepulsen min som varier i gjennomsnitt mellom 47-53. Den stemmer da jeg har sjekka med finger mot håndleddet. Laveste som er registrert er 36 på natta. Ofte føler jeg meg trøtt og uopplagt selvom jeg sover i snitt 6,5-7t. Det jeg lurer på er om så lav hvilepuls er helt greit? Til slutt vil jeg tillegge at jeg fra jeg var liten Innimellom har besvimt, men det har gjerne vært i forbindelse med smerte eller at det har vært for varmt tror jeg. Siste gang jeg besvimte var for 10 år siden under fødsel ellers kan jeg bli uvel og nesten besvime, men jeg klarer å hente meg inn. Mvh Astrid

Kvinne 42
Svar

Hei !

Du er en 42-årig kvinne med fire barn. Du trener regelmessig 2-5 ganger i uken. Du trener med en form for intervalltrening med gange og løping. Det er bra! Du har styrketrening og fotball. Sammensetningen av treningen din er allsidig, og er egentlig de anbefalingene man gir i dag. Du er gjennom fotballen en del av et lag, som gir ytterligere helsegevnister.Den sosiale delen av treningen er viktig, så lenge den ikke overtar for treningen, som man av og til kan se at den gjør på Helsestudioer. Ditt spørsmål er i forhold til at pulsen hoppet over noen slag, og du ble utredet for rytmeforstyrrelse. Dette viste ufarlige ekstraslag, som er svært vanlig. Disse ekstraslagene gjør at man får en liten, men av og til merkbar pause, før neste normale slag. Dersom dette opptrer ofte, så kan det oppleves som plagsomt. Du har en hvilepuls på 47-53 slag pr. minutt. Dette er normalt. 36 slag om natta er noe lavt, men om dette er kun noen få målinger, så kan dette også skyldes feilmåling fra klokken din, eller en tilfeldig måling. Du er trøtt og uopplagt selv om du sover 6.5 til 7 timer i døgnet. Den minste mengden søvn man anbefaler er 7 timer. Mange Amerikanske presidenter har promotert å sove minst mulig, og dette har koblet lite søvn opp mot god arbeidsevne. Det er direkte feil og denne oppfatningen bidrar til dårlig helse. Du sover derimot 6.5 til 7 timer. Spørsmålet er også hvor dypt du sover. Hvor mye REM og NON-Rem søvn du har. Dette kan du måle ved et apparat med tilhørende App du kan i senga di, som gir en oversikt både over hjerterytme, søvnmengde og type søvn og søvn effektivitet. Den heter "Beddit" og kan kjøpes på Apple store. Dersom du føler deg trøtt og uuthvilt og har lite energi, så kan dette også være uttrykk for hormonfortyrrelse, som hypothyreose. Da må man ta prøver på thyroxin nivået i blodet ditt.Dette gjør du hos din fastlege. Du beskriver til slutt besvimelser, og disse oppfatter jeg å være en kombinasjon av såkalt Vaso-vagal besvimelse og sannsynlig for lite væskeinntak. Besvimelse i samband med fødsel er sammensatt, med blant annet for lite blod som kan komme tilbake til hjertet på grunn av at når man spenner magemusklene så presser barnet i magen på de store kapasitetsblodårene i kroppen-venene-som fører blodet tilbake til hjertet. Hjertet får dermed for lite blod til å pumpe ut i kroppen. Dette er ufarlig. Jeg mener ikke med dette å si at man skal drikke store mengder med vann. Mitt råd om væske inntak er at man skal drikke når man er tørst, og ikke mer enn det. Dette gjelder også når man trener og ikke svetter betydelig. Man har vist at dersom man drikker for mye ved trening, så kan man få nedsatt yteevne. Hva gjelder din hvilepuls så er den forsåvidt helt grei! Men, dersom du føler deg uopplagt og trøtt, så er dette i seg selv en grunn til å finne ut hvorfor du har det slik. Fire barn kan være årsaken, men ikke nødvendigvis.  Lykke til !